Rektor kommenterar debatten om hedersdoktorat
2013-10-24I dagens DN berättar journalisten Maciej Zaremba sin historia om hur det gick till när Karlstads universitet utnämnde Olav Thon till hedersdoktor. Här ger Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet, sin kommentar till artikeln och den diskussion som uppstått.
Cirka ett halvt år efter att Olav Thon utsetts till hedersdoktor vid Karlstads universitet gick han ut med att han stöder Fremskrittspartiet i valet. Sedan dess har det varit livliga diskussioner, både internt och externt. Bland annat finns de som tycker att Olav Thons politiska ställningstagande strider mot universitetets värdegrund och att lärosätets heder står på spel.
- Som myndighet kan vi inte börja diskutera politik, definitivt inte utrikespolitik. Vi frågar varken hedersdoktorer eller anställda om deras politiska ställningstaganden. I Karlstads universitets värdegrund finns stöd för att vi ska verka för demokrati och ett samhälle där man öppet kan uttrycka åsikter. Och det gäller även att respektera åsikter man inte själv delar.
Hur ser dagens process att utse hedersdoktorer ut?
- Det har framförts kritik mot att jag ensam skulle utse hedersdoktorer. Det stämmer inte. Vid Karlstads universitet är det dekanerna som efter samråd nominerar kandidater, därefter fattar jag som myndighetschef ett formellt beslut. Och det beslutet ansvarar och står jag för. Thon tillkännagav att han stöder Fremskrittspartiet i valet cirka ett halvt år efter utnämningen till hedersdoktor, därefter har krav framförts på att återta utnämningen. En svensk myndighet kan inte på sådan grund upphäva ett gynnande myndighetsbeslut, som till exempel ett hedersdoktorat.
- Karlstads universitet ska verka för demokrati, mångfald och öppenhet. Det gör vi genom att forska, utbilda, samverka, debattera och aktivt ta del i samhällslivet. För att ett lärosäte ska kunna ta på sig ett samhällsengagemang krävs en tilltro till att vi har en värdegrund stark nog att hantera ramar för samverkan, även om åsikter skulle gå isär om frågor kring vilka vi inte samverkar. Men vi ska efter Akademisk högtid begrunda den debatt som varit och se över vilka lärdomar som kan dras. Utifrån detta fattas beslut om det finns rutiner och kriterier som behöver förändras.
- Det ser minst sagt olika ut på landets lärosäten. Rektorskolleger har kommenterat tonen och hätskheten i den debatt som förs, men inte ifrågasatt utnämnandet av Olav Thon som hedersdoktor. Vi är inte ensamma om att ha utnämnt hedersdoktorer som är kontroversiella av ett eller annat skäl. Förutom den debatt som förts har jag inte mött starka invändningar mot beslutet eller upplevt mig ifrågasatt på grund av detta. Men vi behöver diskutera oss fram till en linje som vi kan stå för som lärosäte. Arbetet ska involvera alla på Karlstads universitet. Jag välkomnar debatter i kollegial anda.
Varför utnämndes Olav Thon?
- Att utnämna någon till hedersdoktor är att visa sin uppskattning till personer som på olika sätt betyder mycket för lärosätets utveckling. Personen som utses kan vara en framstående akademiker eller en person som på annat sätt haft betydelse för universitetets strävan efter öppenhet och kontaktskapande utanför det traditionella utbildnings- och forskarsamhället.
- Vi värdesätter samverkan med världen utanför akademin. Ett intresse för entreprenörskap och utveckling i glesbygden utanför de centra dit ekonomi och kunskap oftast dras är i linje med universitetets strategi. Olav Thon har visat engagemang för Karlstads universitet och kopplingen mellan entreprenörskap och besöksnäringens betydelse för regionens utveckling. Hans samarbete med värmländska företag och organisationer har skapat såväl jobb som möjligheter i länet. Han har även engagerat sig i, och bidragit till att utveckla samverkan mellan Värmland och Osloregionen, bland annat genom att skapa arbetstillfällen och en ökad gränshandel.
- Det har även framförts kritiska uppfattningar om att utnämningen skulle gynna den marknadsekonomiska synen på universiteten. Men det finns ingen dominans för näringslivsföreträdare bland universitetets hedersdoktorer. Ekonomiseringen är en realitet. Vi får mindre medel från staten än vad vi behöver, därför har vi till exempel dragit igång ett fundraisingarbete. Dessutom har vi aldrig fått några ekonomiska medel från Olav Thon, och så vitt vi vet är det inte heller något vi kommer att få. Det var inget misstag att valet föll på Olav Thon.
Vad betyder det här för dig och Karlstads universitet?
- Jag har givetvis inget emot att mina och lärosätets beslut diskuteras och att kritik framförs. Som myndighetschef måste jag vara beredd på att så kan bli fallet. Att det uppstår reaktioner på ett beslut är i sig inget konstigt. Men det känns tråkigt att det blivit en sådan hätskhet. Sedan måste jag förstås fundera på om jag själv skulle kunna ha gjort något annorlunda.
- Karlstads universitet får även ett oförtjänt dåligt rykte. Vad det kan innebära får framtiden utvisa. Jag tror dock inte att debatten i ett längre perspektiv påverkar förtroendet för vår forskning eller utbildning. Jag tycker att Karlstads universitet är ett alldeles fantastiskt universitet och det finns inget annat lärosäte som jag skulle vilja vara rektor på. Det sa jag när jag började här och det fortsätter att vara så. Det gäller oavsett den här debatten eller ej.
- I nuläget känns det också tråkigt att debatten tar fokus från Akademisk högtid. I morgon installeras sju professorer och 26 doktorer promoveras. De är värda uppmärksamhet, men de hamnar tyvärr helt i skymundan.