Om kunskap, bildning och hur du skiljer på fakta, halvsanningar och myter
2018-10-12Handelshögskolans dag den 11 oktober hämtade temat från sitt motto: Kunskap är inget värd utan förmågan att kunna använda den. Om kunskap, förmågor och vikten av att tänka källkritiskt reflekterade Lars Ivarsson, forskare och docent i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, Stefan Larsson, vd i Färjestads BK och inte minst dagens huvudtalare Emma Frans, forskare, journalist och författare.
Dagen inleddes med att hylla några av Handelshögskolans studenter, genom utdelning av Löfbergs och SBAB:s resestipendier.
Löfbergs resestipendium tilldelades Atoor Gorgis. Hon studerar på programmet Internationella affärer.
- Möjligheten att studera utomlands kommer att utveckla min akademiska samt professionella kompetens inom internationella affärer, då jag ska studera kurser som motsvarar företagsekonomi 2 i Mexico. Mitt önskemål med studierna utomlands är att jag i framtiden ska söka praktik i Colombia genom den ideella organisationen SIDA, skriver Atoor i sin stipendieansökan.
Stipendieutdelare, Anders Thorén, pressansvarig på Löfbergs, motiverade valet av stipendiat:
- Du har i hård konkurrens tilldelats Löfbergs stipendium. Du har i din ansökan visat att du har höga ambitioner och vi vill gärna hjälpa dig att nå dina mål. Vi hoppas på att dina drömmar går i uppfyllelse och stipendiet från Löfbergs kommer att hjälpa dig en liten bit på vägen.
SBAB:s resestipendium delades ut av Kristina Frid, chef för kundservice tillsammans med kollegan Jonas Lindahl. Stipendiet gick till Albin Lundgren, även han student på Internationella affärer. I vår ska han göra sin praktik med inriktning på företagsekonomi på The European Chamber of Commerce and Industry in Laos PDR (ECCIL) i Laos.
- Du går din egen väg genom att söka praktik i Laos. Vi vill uppmuntra ditt mod och tror att du kommer att utvecklas som människa under din tid i Laos, motiverade Kristina Frid valet av stipendiat.
Baskunskap ger sammanhang
Vetenskap, personlig erfarenhet och omvärldens berättelser och rapportering. Så samlar vi vår kunskap som ligger till grund för våra föreställningar om världen. Lars Ivarsson, docent i arbetsvetenskap på Handelshögskolan vid Karlstads universitet, reflekterade över hur vi bygger vår kunskap och förståelse av världen omkring oss.
- Idag är det på ett sätt oerhört enkelt att söka rätt på information, den är en tumme på mobilen bort. Men för att ha en förmåga att använda kunskapen på ett rimligt sätt, behöver vi ett sammanhang, en baskunskap, för att sätta informationen i ett sammanhang, kritiskt värdera den och ta ställning.
Stefan Larsson, vd för Färjestads BK, har många års ledarerfarenhet från bland annat flygbranschen. Han gav flera exempel på händelser, från flygkrascher till spelarskandaler, där både sanningar och falska rykten är utmaningar han mött som ledare.
- Ibland tror jag också att både organisationer och individer skapar sina egna fakta, sanningar som passar vår egen agenda och våra syften - medvetet eller omedvetet. Det kan vara ett sätt att stoppa huvudet i sanden inför utmaningar, istället för att ta itu med dem.
Granska kritiskt
Kritisk värdering av fakta, att se till fler källor än en enda och ha en bred bas i sitt sökande efter kunskap, var något som huvudtalaren Emma Frans också lyfte upp. Förra året gav hon ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams. Hon fick även Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och blev Årets folkbildare 2017. Emma Frans är forskare i epidemiologi, vid Karolinska Institutet. Det var när hon blev aktiv på sociala medier för ett antal år sedan, som hon la märke till vilka halvsanningar, tokiga felaktigheter och rena lögner som spreds och blandades med faktabaserade nyheter.
- Det finns både oavsiktlig och avsiktlig desinformation, som blivit ett allt större problem för oss i och med digitalisering. Den avsiktliga spridningen av falska nyheter har som syfte att skapa osäkerhet om vad som är sant och falskt. Det underminerar demokratin och det offentliga samtalet. Kunskap är inte värd något om vi inte tror på den - även om vi kanske får omvärdera ibland när nya fakta forskas fram.
Och Emma Frans hann även dela med sig av sina tre bästa tips för källkritik till Radio Värmlands lyssnare, före Handelshögskolans dag:
* Dela inte inlägg på sociala medier i affekt, ha is i magen
* Granska dina källor
* Sök information brett
Handelshögskolans dag inleddes med Handelsfrukost med Grant Thorntons Marianne Widström och Carl Allert som värdar. Under förmiddagen anordnade flera av programmen alumnträffar.