Kunniga lärare betyget i senaste studentundersökningen
2012-03-21De senaste enkätundersökningarna bland campusstudenter, internationella studenter och alumner visar på en fortsatt stark ställning för universitetets utbildningskvalitet och en uppgång för Karlstad som studentstad. Resultaten visar också att studenterna vill ha bättre koppling till yrkeslivet och att det finns ett stort intresse för utlandsstudier.
Sedan flera år tillbaka mäter Lars Haglund, biträdande professor i företagsekonomi, vad studenter på olika utbildningar anser om studiernas kvalitet, studentlivet och studentstaden Karlstad. Från 2010 har han gjort undersökningarna tillsammans med Maria Hong som läste ekonomprogrammet för några år sedan här i Karlstad.
De senaste undersökningarna är gjorda på uppdrag av Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. De omfattar totalt cirka 1 500 personer. Studentstudien är en totalundersökning där enkäterna samlats in under förläsningarna. Cirka 15 program på främst grundläggande nivå omfattas och svarsfrekvensen är i genomsnitt 60 procent.
- Studenterna vill verkligen kommunicera med oss och många skriver mycket om vad de tycker på våra öppna svarsalternativ, säger Lars Haglund.Utmaningen för oss är att verkligen lyssna och ta till oss av synpunkterna.
Kunniga lärare och bra studentstad
Det studenterna vill ha mer av är kopplingen till yrkeslivet, något som blir mer tydligt ju närmare sin examen de befinner sig. Däremot är man generellt sett nöjd med utbildningens kvalitet och drygt 80 procent, instämmer helt eller delvis i påståendet att lärarna är kunniga.
Redan när Högskoleverket genomförde den stora studentundersökningen 2002, fick Karlstads universitet höga betyg på utbildningskvalitet (kunniga, stödjande och tillmötesgående lärare) och administration (tillgänglig, serviceinriktad och flexibel administrativ personal).
- Där låg vi bra till, helt i topp bland lärosätena i Sverige. Denna undersökning är fortfarande den mest heltäckande studie som gjorts, men det var snart tio år sedan. Alltså är våra uppföljningar mycket intressanta. Vi ser i de färska resultaten att vi fortfarande håller en god kvalitet. Nära 90 procent av våra studenter rekommenderar andra att studera här. Och det är ju ett av våra bästa sätt att rekrytera fler studenter, säger Lars Haglund.
Studentlivet och studentstaden Karlstad har gått uppåt de senaste åren, efter en svacka för några år sedan då bland annat Klaraborgs herrgård upphörde som kårhus.
- Här ser vi en klar förbättring, som säkert hänger samman med samarbetet med kommunen. Det var inte en slump att vi blev Årets studentstad för ett par år sedan.
Skillnader mellan programmen
Frågorna som studenterna svarat på handlar till exempel om studietempo, service och studievägledning, lärarnas kompetens, i vilken grad utbildningen hjälpt studenten att tänka kritiskt, ta del av aktuell forskning samt samarbete med andra.
- Det finns en stor variation mellan programmen och därmed goda möjligheter att lära av varandra. En utbildning som lyckas bra är magisterprogrammet i projektledning till exempel. De kör mycket övningar som skapar lagkänsla, studenterna får lära känna sig själva och jobba i projektform. Lärarna har mycket erfarenhet från praktisk verksamhet i näringslivet och kan därför hämta exempel därifrån.
Stort intresse - men få reser
Runt 60 procent av de tillfrågade studenterna vill studera utomlands. Av dessa har 13 procent en plan för sina utlandsstudier, medan 50 procent uppger att de vill åka men har inte en konkret plan. Men universitetets statistik visar att bara omkring 100 studenter varje år verkligen åker.
- Här behöver vi arbeta mycket mer. Våra program, utbildningsplaner är för det mesta anpassade till studier här på campus. Jag tror utlandsstudier på ett helt annat sätt måste in som en del i utbildningen för att vi ska kunna öka andelen som studerar utomlands. Ett exempel är programmet Personal och arbetsliv, som jobbar med kortare utbyten.
Inflytande ger nöjda studenter
Lite fler än hälften av studenterna uppger att de är helt eller delvis nöjda med kursvärderingarna. Något som kan löna sig att jobba med för att förbättra. Undersökningen visar nämligen att de studenter som upplever att kursvärderingarna fungerar väl och att de har inflytande också är mer nöjda med utbildningen som helhet.
Internationella studenter inte lika nöjda
Även de internationella studenterna har deltagit i studien och här finns en skillnad mot de svenska studenterna. Studenter från andra länder är generellt sett mindre nöjda med studentstaden Karlstad, och vill även ha fler undervisningstimmar. För många är det en kulturkrock med en så hög andel självstudier som vi har i Sverige.
Koppling till yrkeslivet medskick från alumnerna
Alumnstudien bygger på svar från drygt 300 personer och det framträdande draget känns igen från studentstudien - mer koppling till yrkeslivet. För ekonomutbildningens del visar det sig att alumnerna blivit mer nöjda med sin utbildning de senaste fyra-fem åren. Det är i första hand fördjupningen i ämnet redovisning som visar en klart positiv utveckling.
- Ekonomerna får jobb efter examen, de är nöjda med sina jobb och har
användning av det de lärt sig. Men de är också väldigt eniga i sina önskemål om en bättre anknytning till yrkeslivet. Den utveckling vi idag ser vid universitetet med bland annat etableringen av Handelshögskolan och dess inriktning på en praktiskt användbar utbildning, står helt i samklang med de synpunkter som framförs av studenter och alumner, säger Lars Haglund.
Studierna genomfördes under senhösten 2011. Inom kort väntas även resultaten från den nyligen genomförda enkätundersökningen bland lärarutbildningens studenter samt en undersökning bland distansstudenter.

