ITQ-nätverket vill se fler IT-kvinnor
2015-06-04IT-branschen behöver rekrytera fler kvinnor. En undersökning från Women in Global Science and Technology, som kom förra året, visar att andelen kvinnor inom IT-sektorn sjunker. Så är läget i världen, men förändring börjar där man befinner sig. Sedan 2008 arbetar ITQ-nätverket vid Karlstads universitet för att öka balansen och få fler kvinnor att välja studier och karriär inom IT-sektorn.
Google släppte 2014 en rapport där det framgår att bara 17 procent av deras anställda inom tekniksektorn är kvinnor. De säger själva att det är bekymmersamt och att bättre könsfördelning inom företaget skulle leda till bättre beslut och mer relevanta produkter för deras marknader.
En arena att träffa tjejer som läser IT
Det här är en bild som även de värmländska IT-företagen känner igen. Ulrika Magnusson, projektledare på Prevas, var en av flera arbetsgivare som deltog på årets ITQ-dag.
-På kontoret här i Karlstad är 18 procent av våra anställda kvinnor. För oss är det därför viktigt att delta på arenor där vi har en bra chans att träffa tjejer som läser IT. Killar rekommenderar gärna sina killkompisar vid rekrytering och därför är till exempel ITQ-dagen så viktig. Här får vi möjlighet att få direkt kontakt med tjejer som läser IT, säger Ulrika Magnusson, Prevas.
Ewelina Helmersson, var under studietiden en drivande kraft inom ITQ-nätverket. Idag jobbar hon på CGI. Företaget har startat Women of CGI, som nu finns i ett 40-tal länder inom koncernen.
-Nätverket är något som vår Sverige-VD Pär Fors uppmärksammade vid ett möte där alla kvinnor inom CGI var inbjudna. Det är ett sätt att lyfta kvinnor, ge bra möjligheter för karriärutveckling, uppmärksamma kvinnor för ledande positioner och inte minst göra det tydligt att ökad jämställdhet inte är en kvinnofråga. Alla gynnas av jämställdhet, säger Ewelina Helmersson.
Även Sogetis har nätverk för kvinnor.
- Sogetinätverket winIT, Women Inspiration Network IT, har idag 3000 medlemmar på 15 orter i Norden. Bara i Karlstad har vi träffats sedan våren 2011 och idag har vi 194 medlemmar. till våra träffar bjuds naturligtvis även ITQ-tjejerna in, berättar Åsa Maspers, Sogeti.
Bra att prata med de som jobbar
Under ITQ-dagen fick studenter och gymnasieelever lyssna på flera inspirationspass från alumner och träffa arbetsgivare som CGI, Karlstads kommun, Landstinget i Värmland, Ninetech, Prevas Sogeti och ÅF och diskutera vad olika yrkesroller innebär, karriärmöjligheter och hur det är att jobba inom branschen.
Amal Qassim läser första året på dataingenjörsprogrammet och ITQ-dagen fångade hennes intresse.
-Det är kul att prata med andra tjejer som läser IT-program och de som jobbar inom branschen. Det är inte alltid så lätt att veta vad titlarna står för och vad jobben egentligen innebär, säger Amal Qassim.
-Det här ger mig inspiration, just att prata med de som jobbar i branschen. Man kan fråga om olika jobb och även få bra tips om man är osäker på sina val under studietiden, menar Renata Bazaité som läser IT-design.
För Kristina Lehtonen Nilsson, som läser tredje året på webb och multimediaprogrammet, väntar skarpt läge på arbetsmarknaden inom kort.
-Under studietiden har jag försökt vara delaktig i både ITQ-nätverket och på olika träffar med branschen. Det ger mig erfarenhet av att nätverka, möjlighet att prata med olika människor och får bra kontakter. Eftersom utbildningen är ganska bred är jag öppen för att prova på olika möjligheter och se vad som passar mig bäst.
Viktigt nätverk
ITQ-nätverket drivs som ett samarbete mellan IT-branschen i Karlstad samt universitetets och handelshögskolans IT-utbildningar. ITQ-dagen är en dag för kvinnor i yrkeslivet, studentlivet och på gymnasiet som arbetar med eller studerar IT.
-Framför allt de som studerar hos oss nu behöver träffa våra alumner som nu är ute i yrkeslivet och jobbat ett tag. Vi har ett fantastiskt bra engagemang från IT-branschen i våra utbildningar och vi ser också efterfrågan från gymnasiet. En utmaning är att övertyga våra studenter om att nätverket är något de har direkt nytta av, men vi märker att de som varit med på någon träff en gång gärna kommer tillbaka,säger Marie-Therese Christiansson, lektor i informatik på Handelshögskolan vid Karlstads universitet.