IT-studenter söker mentorer
2013-12-12Det var i det närmaste fullsatt när IT-utbildningarna hade träff med alumner och fick information om mentorprogram. Tillsammans med mentorer och adepter berättade programledaren Marie-Therese Christiansson, IT-design, och samverkanskoordinator Ximena Deramond mer om arbetslivskontakter, livet efter studierna och om hur mentorprogrammet fungerar.
Ett mentorprogram pågår i regel två terminer. Startskottet med rekrytering av adepter (den som är student) och mentorer (yrkesverksamma) har precis gått.
-Rollfördelningen är att det är adepten som vill lära sig. Det gäller att ställa frågor och vara aktiv för att få veta mer av den som har erfarenhet, betonade Ximena Deramond. Förutsättningen är att du som väljer att vara adept också är närvarande – både fysiskt och mentalt.
Katarina Rosberg, student på IT-design, är en av de studenter som haft en mentor och delade med sig av sina erfarenheter. I början gick det – sådär.
-Jag och min första mentor hittade inte riktigt varandra, det stämde inte. Men jag bad att få byta och fick istället en mentor på Sogeti som fungerade väldigt bra. När mentorn sedan fick annat att göra, fixade företaget fram en ny mentor – superbra! Jag har bland annat fått träna mig på att skriva min CV, varit på en fejkad anställningsintervju och fått möjlighet att vara med under en vanlig arbetsdag – lärorikt och jag rekommenderar alla att ta möjligheten.
Adamma Sallah läser första året på IT-design, med inriktning mot systemdesign och var en av de studenter som kom till träffen för att få veta mer.
-Jag tycker att detta låter jätteintressant och tänker anmäla mig. Jag vill gärna ha en mentor som delar med sig av sina erfarenheter och som kan hjälpa mig på traven med nätverk och kontakter.
Många olika yrkesroller
Marie-Therese Christiansson är programledare på IT-design tillsammans med kollegan Martin Blom. Hon visade ett axplock av alla de yrkesroller som en utbildning inom IT kan leda till. Flertalet får jobb, ibland snabbt, ibland via korttidsanställningar av skiftande karaktär. Och några väljer att vässa sin grundexamen ytterligare genom att fortsätta studera på magister- och masternivå. Även tidigare studenter var inbjudna till informationsträffen, och kunde berätta om sitt jobb idag och resan dit.
Andreas Carlsson, Swedwise, Julia Andreasson, Netgain och Jim Svärd på Stamford, betonade alla vikten av att ta vara på de möjligheter till arbetslivskontakter som ges under studietiden. De berättade även om hur vardagen ser ut och hur det är att jobba helt enkelt.
-Jag var lite oplanerad kanske, men sökte ett jobb som jag tyckte var intressant. Sedan visade det sig att tjänsten också kunde anpassas lite efter mig. Alla har ju varit nya någon gång, så det gäller att inte vara rädd för att söka olika typer av jobb, menade Jim Svärd.
Julia Andreasson var under studietiden bland annat ordförande i studentföreningen Linda. Idag är hon Junior Business Analyst på Netgain, ett dotterbolag till Ninetech.
-Jag fick många bra kontakter med arbetslivet under min studietid, bland annat genom IT-luncher och Snits, ett samarbete mellan näringsliv och studenter. När jag sedan tog examen var jag på kanske tio intervjuer. Idag jobbar jag på Netgain och reser mycket över hela landet för att ha kontakter med kunder i olika projekt. Jag känner att jag har nytta av alla mina kurser som jag läste under utbildningen.
På informationsträffen fick studenterna även veta mer om olika möjligheter till kontakter med arbetslivet, bland annat den kontaktgaranti som Karlstads kommun erbjuder, Uppdragsbörsen, praktikkurs och samarbetet inom Snits.
Läs mer om