Hallå där, Kristofer Andersson, egen företagare och tidigare turismstudent...
2016-11-16... du läste här hösten 1999 och idag är du egen företagare och ägare till Scanbalt Experience. Berätta mer!
- Jag har ett eget företag som heter Scanbalt Experience. Vi ordnar gruppresor för unga vuxna, såsom studenter och backpackers. En stor del av resorna är för internationella studenter och vi samarbetar med studentföreningar i norra Europa. Framförallt är det resor till Lappland på vintern, Fjordarna i Norge och Ryssland. Vi utvecklas hela tiden och vi har också lite skidresor, festivaler och storstäder. Tidigare gjorde jag allt möjligt som de flesta småföretagare, men nu är vi fem anställda och då har jag inriktat mig mer på expansion i samarbete med föreningar och nya destinationer. Jag har ju fortfarande ett helhetsansvar och har koll på det mesta, även om jag inte genomför det praktiska ansvaret.
Varför valde du turismprogrammet?
- Jag var nog lite osäker på vad jag vill studera och jobba med i framtiden åren närmast efter gymnasiet. Däremot ville jag absolut studera på universitet och var mest intresserad av samhällsvetenskapliga utbildningar. Slutligen valde jag dåvarande Turismgeografiprogrammet, som jag startade på hösten 1999. Huvudämnet var kulturgeografi, vilket är brett och jag tänkte nog att det kan vara bra att ha med sig om jag senare ville byta inriktning. Precis som för många andra var det nog så att just turism och resor lät lockande också.
Har du haft nytta av din utbildning?
- Det har jag absolut haft. Jag har nog framförallt haft nytta av generella kunskaper som återfinns på de flesta samhällsvetenskapliga utbildningarna: samla in och bearbeta information, analysförmåga med mera. Med tanke på att jag valde att starta eget företag, hade jag haft mer nytta av ekonomi-inriktning på programmet än geografi som är mer betydelsefullt när en person arbetar på en kommun eller region och planerar turismutvecklingen. Jag hade nog inte utvecklat mitt företag i nuvarande riktning om jag inte hade haft erfarenhet från universitet, träffat internationella studenter och varit engagerad i turismstudenternas förening Ture.
Sedan så jobbade jag faktiskt cirka två år på centrumbildningen Cerut på Karlstads universitet. Där gjorde jag utredningar och analyser kring turism och regional utveckling. Det jobbet var ett direkt resultat av mina studier.
Vilka tips vill du ge studenter som läser idag?
- Turismen är nog ett ämne där studenten behöver vara aktiv utöver goda studieresultat för att nå intressanta jobb. Bland annat tänker jag på att under utbildningen skaffa kontakter och praktiska erfarenheter. Alla som söker efter jobb måste vara bra på att marknadsföra sig själv och de som studerat turism behöver sälja in hos potentiella arbetsgivare varför någon med den utbildningen är bra att rekrytera.
Jag kan även rekommendera att försöka hitta tid för att engagera sig studiesocialt. Det handlar inte bara om sittningar och nollningar utan det kan komma fram mycket annat positivt som man inte vet kan se just då. Genom engagemanget i Ture och nätverkandet med andra föreningsaktiva så har jag fått värdefull kunskap som bidragit till min affärside.
Slutligen vill jag också trycka lite på att dagens studenter ser över sina utbildningar och arbetar för att de hela tiden utvecklas och förbättras. Turismutbildningen i Karlstad verkar ha utvecklats mycket och ligger nu närmare vad som efterfrågas av både studenter och arbetsgivare. Vi i Ture arbetade mycket för det redan på min tid och så har det säkert varit därefter. Så ta ett ansvar för framtidens studenter.
Hur ser du på framtiden?
- Just nu trivs jag mycket bra med att driva Scanbalt Experience, som utvecklas hela tiden. Om den positiva utvecklingen fortsätter kan jag nog tänka mig att ha lite mer tillbakadragen roll i styrelsen och låta ett engagerat team sköta den vardagliga verksamheten. Då får jag se vad jag hittar på, kan tänka mig att det är svårt att sitta still efter många år som egen företagare.