Hallå där, Caroline Wamala, föreståndare för HumanIT...
2014-04-28... du var på konferens i Dakar, Senegal, för en tid sedan. Vad handlade den om?
- Konferensen heter M4D, Mobile Communications for Development, och återkommer vartannat år på olika platser, främst i utvecklingsländerna. Den startades faktiskt av Karlstads universitet och HumanIT med John Sören Pettersson, professor i informatik, som en av de drivande krafterna. För några år sedan hölls den här i Karlstad och förra gången var den i Dehli, Indien.
Mobile Communications for Development, vad handlar det om mer konkret?
- Länge pratade man om hur IT kunde användas i utvecklingsländer för att främja en bättre hälsa, stärka demokratin, främja ekonomisk tillväxt och så vidare. Men datorer och servrar är dyra och behöver el, något som ofta är en opålitlig bristvara på landsbygden i utvecklingsländerna. Mobiltelefoner har däremot visat sig mycket lättare att använda, billigare att få tag på och är enklare att ladda upp. De senaste åren har vi sett en kraftig utveckling och mobilen har blivit ett verktyg för att samla in information till administration av hälso- och sjukvård, utbildning och mycket annat. Inte minst används mobilen mycket för tillgång till information och sociala medier.
Vilka deltog på konferensen?
- Konferensen arrangerades av oss här på Karlstads universitet tillsammans med Université Cheikh Anta Diop (UCAD) i Dakar. Det grundades 1957, är det äldsta universitetet i de fransktalande delarna av Afrika och har mer än 60 000 studenter. Vi tog fram en app där all information om konferensen fanns tillgänglig. Den här gången ordnade vi också en workshop för doktorander dagen innan konferensen, för de som skriver avhandlingar inom just "Mobile Communications for Development". På konferensen deltog ett 100-tal internationella forskare, men också praktiker eftersom ambitionen är att vara en mötesplats där forskning och tillämpning berikar varandra. Här blev det en väldigt bra dialog, tycker jag.
Var det något särskilt tema?
- Nej, den här gången var det flera olika aspekter som lyftes i presentationer och workshops, till exempel demokrati, något som är mycket synligare nu än bara för några år sedan. En nyhet som dök upp var sociala medier och film, liksom en växande medvetenhet om vikten av att skydda data och arbeta med säkerhetsfrågor. Jämställdhet och empowerment var andra spännande aspekter som lyftes fram. Empowerment handlar om att stärka individens möjlighet att bli mer självständig, kunna formulera sina egna mål och ta makt över sitt eget liv. Här är mobilen ett verktyg som får direkta konsekvenser för många kvinnors liv, makt och sexualitet inte minst. En av huvudtalarna, Dr. Laura Stark från Jyväskylä universitet i Finland, berörde detta, Hon var projektledare för "Mobile technology, gender and development in Africa, India and Bangladesh" under 2010-2013 och har bland annat skrivit en vetenskaplig artikel om detta: "Transactional sex and mobile phones in a Tanzanian slum”, som var införd i Journal of the Finnish Anthropological Society förra året.
Nästa konferens planeras till 2016. Har ni bestämt er för var den kommer att hållas?
- Nej, vi har just börjat den diskussionen. En utmaning är språket. I Dakar hade vi gärna velat ha tolkning från franska, men ekonomin tillät inte det så det mesta blev på engelska. En av anledningarna till att vi ändå valde Senegal, var att västafrikanska delarna varit så osynliga i det här arbetet tidigare. Nu funderar vi på var vi hittar rösterna som saknas. Vilka delar av världen, vilka utvecklingsländer, ser vi inte ännu i arbetet "mobile for development"? Det blir en spännande uppgift.
På konferensens webbsida kan du läsa mer om M4D i Dakar