Forskning om förlängd livslängd på lastbilar
2025-04-10Hur kan affärsmodeller förlänga lastbilars livslängd och göra dem cirkulära? Vilka krav ställer olika intressenter och hur påverkas affärsmodeller, tjänstedesign och produktdesign? Dessa frågor står i fokus för forskningsprojektet Re:Value – ett samarbete mellan industri och akademi.
För att framtida cirkulära erbjudanden ska accepteras i transportindustrin måste de möta branschens utmaningar och förväntningar. Inom projektet Re:Value ska forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet utveckla ny kunskap om framtida kunders och användares behov och krav inom området.
– Projektet följer en process för cirkulär affärsmodellinnovation där kundbehov, affärsmöjligheter, design och klimatnytta utforskas parallellt, säger Jasper van Kuijk, lektor i informatik och forskare vid CTF. Jag ser fram emot att utforska de olika intressenternas perspektiv – att förstå och ta hänsyn till deras behov är avgörande för att skapa en framgångsrik tjänst.
Kartlägga behov och krav hos framtida aktörer
Projektet fokuserar på formulering av cirkulära affärserbjudanden och konsekvenser för fordonsdesign, förståelse för framtida aktörers behov och krav inom godstransporter samt drivkrafter och konsekvenser av cirkulära erbjudanden, och cirkulär design för förlängd livslängd av fordon, materialåtervinning och flexibilitet.
Forskare vid CTF ska genom intervjuer, enkäter och interaktiva workshops utforska olika intressenters behov och relation till cirkulära lastbilar. Målet är att ge transportörer och fordonstillverkare kunskap och riktlinjer för en cirkulär omställning.
– Jag ser fram emot att utforska kunders upplevelser av återanvändning, säger Klas Hedvall, adjungerad lärare i företagsekonomi och forskare vid CTF. De flesta studier om användarupplevelser fokuserar på den första ägaren i ett produkt-tjänstesystem, men för att möjliggöra cirkularitet och förlängd produktlivslängd behöver även efterföljande ägare uppleva ett värde i erbjudandet.
Re:Value finansieras av Vinnova inom ramen för FFI Cirkularitet och är ett samarbete mellan Volvo Group, CTF, RISE, IVL – Svenska Miljöinstituteet, Assar Haulage, DFDS, Göte Claessons Transport AB, Sveriges Åkeriföretag, Ragn-Sells och projektleds av Lindholmen Science Park.

