Forskning- och innovationsvecka i Sydafrika kring Agenda 2030-utmaningar
2019-06-19Den 6-10 maj deltog forskarna Katrin Lättman och Helén Williams vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, på forsknings- och innovationsvecka i Sydafrika. En vecka med fokus på att stärka samarbetet mellan Sverige och Sydafrika inom forskning, utbildning och innovation.
Katrin Lättman, doktor i psykologi, presenterade och diskuterade sin forskning om upplevd tillgänglighet inom hållbara transporter och vikten av att mäta och ta tillvara på användarnas perspektiv för att kunna utveckla hållbara och attraktiva transporttjänster.
- Att sätta en grupp forskare med olika bakgrund tillsammans är mycket givande och jag har tagit med mig många nya insikter, bland annat hur transportforskning bedrivs i Sydafrika och synen på resande och transporter ur ett miljömässigt och socialt hållbart perspektiv. En insyn i det dagliga resandet har också givit mig lite andra perspektiv på mitt egna resande. I Kapstaden saknas kollektivtrafik och människor är hänvisade till minibussar eller får gå längs hårt trafikerade vägar, säger Katrin Lättman.
Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, deltog både i forskningskommittén och som talare och pratade om matsvinn och förpackningens roll för att minska matsvinnet. Diskussionerna handlade mycket om livsmedel som ska kunna produceras till en ökande befolkning samtidigt som effekterna av klimatförändringarna blir allt större. Förra året hade Kapstaden stora problem med vattentillgången vilket också påverkade produktionen av mat. Helén Williams menar att utmaningarna i Sydafrika är mycket större än vad vi upplever i Sverige, och med tanke på magnituden på förändringar som krävs i Sydafrika har vi mycket att lära om och måste tänka i nya banor och nya innovationer.
Samverkan mellan svenska och sydafrikanska universitet
- När det gäller forskning kopplad till de globala målen och Agenda 2030 är det extra viktigt att samverka och att skapa gemensamma plattformar för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, säger Katrin Lättman. Konferensen var tillfälle för oss att presentera och diskutera vår forskning och knyta nya kontakter för framtida samverkan, forskning och utveckling.
Under forsknings- och innovationsveckan arrangerades närmare 50 satellitevents, bestående av workshops och seminarier, i olika delar av Sydafrika. Veckan avslutades med en två dagar lång konferens i Stellenbosch där närmare 500 deltagare från 40 olika universitet samlades för att byta erfarenheter och diskutera framtida samarbeten, både på individuell och organisatorisk nivå, för att stärka banden inom forskning, utbildning och innovation. Konferensen bestod av sex olika teman: klimat, utbildning, social förändring, hälsa, hållbar urbanisering och digital teknologi.
Bakom arrangemanget stod SASUF, South Africa Sweden University Forum, och syftet är att samla deltagare från svenska och sydafrikanska universitet för att byta erfarenheter och skapa tvärvetenskapliga samarbetsytor kring Agenda 2030-utmaningarna.