Fastighetsekonomer firar 10 år
2012-04-27Den 18 maj blir det jubileumsfest på Stadshotellet. Då firar studentföreningen Mexika 10 år. För lite längre sedan, hösten 2001, startade programmet fastighetsekonomi i Karlstad. Det är sedan dess en av de mest sökta utbildningarna vid Karlstads universitet och ingår numera i Handelshögskolans utbud.
Bakgrunden till utbildningen var en ny lag som kom 1995 och som krävde minst två års högskolestudier för att få bli mäklare. Mäklarsamfundet såg en stor utmaning i kompetensförsörjning med tanke på att man också stod inför stora pensionsavgångar. De lobbade starkt för att Karlstad skulle starta en mäklarutbildning, som tredje lärosäte efter Gävle och Malmö.
Bredare karriärmöjligheter
Tommy Bergquist blev programledare 2002, då han tog över från Kjell Nyberg som var med och startade programmet.
- Här i Karlstad ville vi redan från början erbjuda en bredare utbildning inom fastighetsekonomi, där företagsekonomi var med i examen. Det har vi hållit fast vid. För studenterna betyder det att de mycket väl kan jobba som mäklare, men får en bredare utbildning med karriärmöjligheter inom hela fastighetsbranschen, förvaltning och bank. Det gör dem bättre rustade på arbetsmarknaden. Många börjar som mäklare, men väljer att efter några år gå vidare till andra yrken inom fastighetsbranschen, berättar Tommy Bergquist.
Rekryterar från hela landet
På sitt arbetsrum har Tommy välordnade pärmar med bilder och kontaktuppgifter till alla studenter - från alla år. De första kullarna som gick ut var fokuserade på att bli mäklare och fick snabbt jobb i en bransch som skrek efter kompetens.
- Intresset hos studenterna har vänt lite. Numera är de mer öppna och känner efter vad de vill. De inser att bredare kunskaper är bra och kan användas på flera områden. Nu kanske ungefär hälften tänker sig en framtid som mäklare. Den treåriga utbildning vi erbjuder i Karlstad med kombinationen av fastighetskunnande och företagsekonomi har sin egen nisch. Det gör att vi rekryterar studenter från hela landet.
Mäklarbranschen har utvecklats starkt de senaste åren. Antalet mäklare har växt, samtidigt som utbudet och värdet av fastigheter har ökat kraftigt. Därmed har även konkurrensen hårdnat. I övriga fastighetsbranschen pågår en stor generationsväxling och behovet av kompetenta medarbetare är stort.
Samarbetar med branschen
För att möta förändringarna inom fastighetsbranschen, har Tommy ett nära samarbete med mäklare, banker, konsulter och fastighetsförvaltare. Ett samarbete som för tre år sedan resulterade i en förändrad utbildning.
- Vi är ganska styrda av fastighetsmäklarnämndens krav för att våra studenter ska kunna arbeta som mäklare, men vi har ändå strukturerat om så att studenten väljer inriktning mot mäklare eller fastighetsförvaltning. Vi har även lagt in fyra veckors praktik och möjlighet till utbytesstudier.
Fler åker utomlands
I genomsnitt åker 10 procent av studenterna på internationella utbyten och antalet har ökat de senaste tre-fyra åren. Det här läsåret är 13 studenter ute i olika delar av världen.
´
- Den nya programstrukturen underlättar för studenterna att åka utomlands och det är något vi så klart uppmuntrar, betonar Tommy Bergquist.
Nöjda studenter
Cecilia Sillanpää läser på programmet och är ordförande i jubilerande studentföreningen Mexika. Hon är nöjd med utbildningen och menar att mångsidigheten ger bra förutsättningar för att både gå direkt ut i arbetslivet, men också att läsa vidare om man vill det.
- Jag valde utbildningen för att jag verkligen tycker om fastigheter, och alltid haft en tanke kring att jobba med ekonomi. Praktiken är perfekt, speciellt för de som väljer inriktningen mot mäklare med tanke på 10-veckorskravet för registrering. Men den är bra även för alla andra studenter som vill få in en fot på exempelvis ett fastighetsbolag. Utlandsstudier är också något som jag tycker att alla utbildningar borde erbjuda eftersom det många gånger anses som en stor fördel när företag anställer.
Under utbildningens gång har Cecilia omprövat sina tidigare tankar om jobb och karriär.
- Ju mer jag läser på programmet desto mer inser jag att jag vill jobba med just fastigheter - mer produktionen av dem. Troligen kommer jag efter avslutad utbildning att läsa någon mer form av byggteknisk utbildning. Jag skulle vilja jobba som ledare inom produktion av byggnader till exempel på NCC, PEAB, SKANSKA eller liknande företag. Där jag tror att jag även kommer ha användning av mina ekonomiska och juridiska kunskaper, säger Cecilia Sillanpää.



