Ekonomisk brottslighet i fokus på juridikdag
2018-06-01Akademien för Insolvensrätt, Handelshögskolan, bjöd den 28 maj in till en eftermiddag om ekobrottslighet med några av landets främsta jurister inom området. Högsta domstolens ordförande Stefan Lindskog var på plats, liksom advokaterna Rolf Åbjörnsson och Hans Strandberg, båda välkända inom insolvens och straffrätt. De har varit involverade flera i kända mål som förutom H.Q bank, SAAB även Trustor och Prosolviamålen.
Konferensen inleddes med att ordföranden i Högsta domstolen Stefan Lindskog talade om prejudikatbildning och rättsfallsanalys. Han har varit ledamot i Högsta domstolen sedan 2008 och är domstolens ordförande sedan 2016. Han har tidigare varit adjungerad professor i kredit- och obeståndsrätt vid Göteborgs universitet, verksam på Wistrands advokatbyrå bland annat med skatterätt som specialistområde samt sakkunnig och expert i olika statliga utredningar, som Förmånsrättskommittén och Revisionsbolagsutredningen.
Under halvdagskonferensens diskuterades bland annat Högsta domstolens roll för svenskt rättsväsende i förhållande till den passive lagstiftaren och vad det kan få för betydelse att politiker inte tar hänsyn till vad lagrådet har för synpunkter på den framtida lagstiftningen.
Även rättsliga aspekter med anledning av handläggningen av ekobrottsmålen mot Mats Qviberg och H.Q. bank samt Victor Muller i SAAB behandlades. Under eftermiddagen diskuterade man även vad digitaliseringen och bitcoin kan få för betydelse för rättsutvecklingen.
Advokaterna Rolf Åbjörnsson och Hans Strandberg är väl kända inom insolvens och straffrätt. Rolf Åbjörnsson är advokat sedan 1972 med huvudsaklig inriktning på insolvensrätt. Han har varit ordförande i Konkursförvaltarkollegiernas förening och handlagt flera stora konkurser. Hans Strandberg är advokat och delägare vid Nordialaw och har tvistlösning och ekonomiska brottsmål, "white collar crime", som specialistområden. Båda har haft flera betydande uppdrag i stora mål och ett par av dem belyste de på konferensen. Även Ekobrottsmyndighetens arbetssätt analyserades.
- Syftet med konferensen var bland annat att samla studenter och yrkesverksamma jurister, inklusive våra lärare, till en eftermiddag med inspiration. Den var väldigt uppskattad och välbesökt med över 80 personer. Efter konferensen var det flera studenter som hörde av sig beträffande sina framtida studier. Doktoranderna fick också en möjlighet att under en timme med Stefan Lindskog ställa frågor om bland annat sina doktorandprojekt. Detta blev mycket uppskattat av såväl doktoranderna som Stefan själv, säger Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt, Handelshögskolan vid Karlstads universitet och initiativtagare till Akademien för insolvensrätt.
Akademien för insolvensrätt samlar kompetens från juridik, ekonomi och andra ämnen för att utveckla och stärka forskning, utbildning och samverkan kring området insolvensrätt.