Drygt fyra miljoner till arbetslivsforskning
2010-12-03Arbetsvetenskap vid Karlstads universitet har beviljats 4,3 miljoner kronor för forskning om arbetsplatsens olika kulturer. Det är FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap som beviljat medlen och projektet "Kulturbrytningar i arbetsorganisationer" sträcker sig över fyra år.
Den största delen av litteratur inom organisationsteori och ledarskap räknar med att det på en arbetsplats bara finns en kultur. Det är den företagskultur som ledningen kommunicerar. Samtidigt finns flera undersökningar som pekar på att det på en och samma arbetsplats finns flera kulturer: genus, etnicitet, yrke är några av faktorerna som påverkar.
- Vi tar vår utgångspunkt i den klassiska analysen av arbetarkollektivet, som den norske forskaren Sverre Lysgaard presenterade i början av 1960-talet. Vi väljer den för att studien så helt dominerat nordisk arbetslivsforskning och den hänvisas fortfarande till av flera ledande forskare. I studien framkommer tre kulturer som bryts mot varandra. Finns de kvar än idag? Har det tillkommit nya? Finns det en särskild kultur även bland cheferna i organisationen och hur ser den ut i så fall? Det här är några av de frågor vi kommer att undersöka närmare, berättar Jan Ch Karlsson, professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet och projektledare för den kommande studien.
Tillsammans med sin norska kollega Egil Skorstad från Høgskolen i Østfold, ska han undersöka samma arbetsplats som Sverre Lysgaard gjorde när det begav sig - Peterson & Sønn i Moss, Norge.
- Fabriken finns kvar, trots lite upp- och nedgångar, konstaterar Jan Ch Karlsson. Vi har tur som har goda relationer med norska forskare, annars är det tveksamt om vi fått tillträde till fabriken.
Undersökningen handlar om hur samspelet mellan individ och organisation förändras under inflytande från olika kulturer och hur de bryts mot varandra. Det handlar bland annat om fenomen som inflytande, kontroll, makt och genusrelationer.
-Vi hoppas att resultaten kan leda fram till en mer nyanserad syn på det man kallar företagskultur och som brukar avse den kultur ledningen står för, säger Jan Ch Karlsson.

