Att ha en mentor - ett enkelt sätt att få en fot in i arbetslivet
2011-11-11Runt borden är samtalen i full gång. Skratt hörs på flera håll. Här och där sitter personer med huvuden lutade mot varandra i en engagerad diskussion. Speed dating? Nej, inte alls. Det är mentorträff för Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
Den här kvällen har drygt fyrtio personer, studenter och arbetsgivare, samlats för att nätverka och lyssna till dagens inspirationsföreläsning. På scenen kåserar OS-vinnaren Stefan Holm tillsammans med Per Kristensson, forskare i psykologi, om olika motivationsfaktorer för framgång.
Vilken grupp presterar bäst, den gruppen som erbjuds en stor summa pengar att lösa en uppgift, eller den gruppen som erbjuds möjligheten att göra någonting roligt? Tänkte Stefan Holm på alla prispengar han kunde vinna när han stod där på innerbanan och laddade inför världsrekordhoppet?
"En bra mentor är ovärderlig"
I publiken sitter studenter som själva laddar inför ett alldeles personligt höjdhopp inom en snar framtid - hoppet ut i arbetslivet. De är här för att de har tagit chansen att få hjälp av en alldeles egen coach, en mentor.
- Efter några år i "universitetsbubblan" kände jag att det var dags att tänka på hur jag ska ta mig ut i arbetslivet. När jag fick höra om mentorprogrammet tyckte jag det lät intressant. Det är inte svårt alls att träffa en person man från början inte känner. Det är så många saker jag undrar över så frågorna kommer naturligt när jag träffar min mentor, säger Jannike Stockesjö som till sommaren tar en magisterexamen i skatterätt och ekonomi.
Kontakter måste man ju ha och med hård konkurrens om jobben är all hjälp att få en fot in någonstans välkommen resonerar hon.
- Får man en bra mentor är det ovärderligt.
Tips som ökar chansen att få jobb
Hennes mentor Marianne Widström känner också att mentorprogrammet är väldigt givande. Som kontorschef och partner på Grant Thornton, Sveriges ledande revisions- och konsultföretag för entreprenörer och entreprenörsföretag, har hon massor av värdefulla tips att dela med sig av.
- Att vara mentor är ett ypperligt tillfälle att träffa nästa generations arbetstagare och företagare. Som arbetsgivare måste man hålla sig ajour med deras syn och värderingar och anpassa sig för att inte stå som förlorare i framtiden. Sedan brinner jag förstås för att hjälpa studenter att dels förstå hur de kan omsätta det de läst i praktiken och dels ge tips hur de ska gå tillväga när de ska söka jobb, säger Marianne Widström som också är ledamot i Handelshögskolans styrelse.
Oftast får Jannikes frågor styra dialogen vid deras möten, men Marianne försöker också tänka "vad skulle jag ha velat veta om jag var i hennes situation?". Att vara mentor handlar mycket om att vara öppen, nyfiken och en god lyssnare menar hon.
Enklare än man tror
Ximena Dahlborn är samverkanskoordinator på Karlstads universitet. Mentorträffen är bara en av många samverkansaktiviteter som hon arrangerar. Kontinuerlig samverkan med universitetet i olika positiva sammanhang stärker inte bara ett företags goda anseende, utan öppnar även möjligheter att påverka så att fler studenter har rätt kompetens när de ska rekryteras.
- Ju tidigare kontakter med arbetslivet under studietiden desto större chans att få jobb snabbt efter examen. Engagerade studenter som tar vara på möjligheterna att träffa arbetsgivare fyller sin cv och skapar ett nätverk som ger dem ett försprång när jobben ska tillsättas. Att ha en mentor är så mycket enklare än vad många tror och kan öppna många dörrar, säger Ximena Dahlborn.

