Arbetsvetenskap välkomnade Ylva Thörn
2013-08-21På initiativ av en tidigare student har Socialdemokraternas biträdande partisekreterare besökt ämnet arbetsvetenskap på Handelshögskolan. Ett givande möte som gav ringar på vattnet.
Christoffer Sonesson har studerat vid Personal och arbetslivsprogrammet på Karlstads universitet och är numera valkretsombudsman för Socialdemokraterna i Värmland. Han känner väl till den forskning kring arbetsvetenskap som bedrivs här. När Ylva Thörn, som till vardags arbetar med arbetslivspolitik, planerade ett besök i Karlstad föreslog han en träff med ämnet.
Med sig hade hon Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot, Camilla Andersson och Ann-Katrin Eneblom, ombudsman respektive ordförande för LO-distriktet Örebro-Värmland samt Tomas Pettersson, ombudsman för Byggnads Örebro-Värmland. Tillsammans mötte de forskare och lärare för att samtala kring framtidens arbetsmarknad, arbetsliv, utmaningar samt forskning inom området. En fråga var om politiker verkligen söker stöd i forskningen?
- Det blir alltmer viktigt att landa i en bra grund i politiken och då är det mycket betydelsefullt att ha forskningen med sig, menade Ylva Thörn. Det finns så mycket bra forskning som aldrig ser ljuset och det är viktigt att vi tar till vara de kunskaperna.
Samtalet böljade fram och tillbaka under mötet och efteråt nämnde Ylva Thörn några punkter som hon fastnade extra för.
- Jag brinner ju väldigt för genusfrågorna och tycker att det är viktigt att hålla i diskussionen om jämställdhet och arbetsmiljö även när arbetslösheten är stor. Jag tycker också att studier om förutsägelser inom arbetslivet är intressanta. Oftast handlar det ju om myter som många gånger inte stämmer.
Hon fick också frågan om det finns något inom ämnet arbetsvetenskap som hon saknar då det gäller forskning.
- Det finns flera intressanta områden som hur nya jobb ska skapas, bättre arbetsmiljö, färre människor gör mer och hur ska vi orka jobba så länge? Och överlag tror jag att det behövs mer samverkan mellan politik och forskning som senare kan utmynna i åtgärder.
Initiativtagaren för dagens möte Christoffer Sonesson höll med.
- Det behövs inte bara praktik utan även forskning som grund bakom politiken. Jag har ju läst här och vet vilken forskning som bedrivs inom just arbetsvetenskap. Det är viktigt att politiken hänger med forskningen.
Ann Bergman, docent i arbetsvetenskap, som höll ihop dagens möte var nöjd efteråt.
- Vi kommer att bjudas in för att presentera och diskutera vår forskning dels med LO:s ordförandegrupp i Värmland, dels med riksdagsledamöter och företrädare som arbetar för en utveckling av dagens arbetsmarknadspolitik i riksdagen. Vi på arbetsvetenskap ska i vår tur arrangera workshopar med representanter från dessa grupper för att diskutera viktiga framtida forskningsområden.
- Vår satsning på forskning ska också genomsyra grundutbildningen, vilket dagens möte är ett fint kvitto på att den faktiskt gör. Att en tidigare student kontaktar oss på detta sätt visar också hur viktiga studenterna är för oss forskare - både under och efter studietiden.