Steg 6: Innovation och nyttiggörande
Forskare och doktorander på Karlstads universitet kan få stöd, råd och möjligheter till finansiering för utveckling av innovativa idéer. Du vänder dig då till Grants and Innovation Office. Det finns även ett liknande stöd till anställda och studenter. Studenter ska dock i första hand vända sig till Drivhuset. Innovation och nyttiggörande kan ta sig många olika uttryck och är inte begränsat till traditionell kommersialisering och start av företag, utan kan lika väl omfatta licensiering eller andra icke-kommersiella vägar.

Så definierar Grants and Innovation Office innovation och nyttiggörande:
En innovation är ett nytt sätt att skapa värde – där värdet kan vara socialt, mänskligt, samhälleligt, miljömässigt, finansiellt eller en upplevelse. Ofta ger en innovation flera av dessa värden.
Nyttiggörande är en värdefull möjlighet att öka det genomslag som din forskning har och stärker både dig och din forskningsmiljös konkurrenskraft hos de flesta forskningsfinansiärer.
Vårt Innovationsstöd består av tre huvuddelar:
- Identifiering och tidig utveckling av idéer
- Verifiering av innovativa idéer och värdeerbjudande
- Vägen vidare
I praktiken kommer du att, med stöd av Grants and Innovation Office, verifiera, de olika huvuddelarna en innovativ idé behöver uppnå för att göra nytta i omvärlden.
Utöver detta kan du även få hjälp vid forskningsansökningar när det gäller att t ex:
- hitta partners utanför akademin
- beskriva hur ett projekt ska hantera eventuella resultat som ska nyttiggöras
- identifiera vilka intellektuella tillgångar du tar med in i ett nytt projekt.
-
Identifiering och tidig utveckling av idéer
En idé behöver inte vara färdig för att du ska kunna få hjälp. Du kan alltid kontakta Grants and Innovation Office för en första diskussion och bollning, få hjälp med att reda ut nyttjanderätten till idén och en bedömning av dess unikitet. Du får också stöd med att ta fram ett initialt värdeerbjudande och att identifiera de viktigaste frågorna för att kunna vidareutveckla värdeerbjudandet. Det ger dig en första enkel strategi och handlingsplan. För att komplettera ditt nätverk bistår vi dig även med hjälp till kontakter med potentiella användare eller kunder inom både näringsliv, offentlig verksamhet och ideella organisationer.
I denna huvuddel används bland annat beprövade metoder såsom:
- IAI (Intellectual Asset Inventory) från Chalmers Tekniska Högskola och Göteborgs universitet
- NABC (Värdeerbjudande) och VCF (Value Creation Forums) från Stanford Research Institute
- KTH IRL (Innovation Readiness Levels) från Kungliga Tekniska Högskolan
- BMC (Business Model Canvas)
-
Verifiering av innovativa idéer och värdeerbjudande
Genom effektiv verifiering ser du om en innovativ idé är värd att ta vidare, samt hur – både ur ditt och omvärldens perspektiv. Du kommer att känna igen resonemanget från den vetenskapliga forskningsmetoden – men här är det inte vetenskapliga hypoteser som verifieras utan hypoteser kring värdeerbjudandet. För dig är det lika värdefullt att veta om en idé bär som att den inte gör det.
I detta arbete har du tillgång till de nätverk, de medel och den verifieringsprocess som finns inom Innovationskontor Fyrklövern – det gemensamma Innovationskontor som Karlstads universitet har tillsammans med Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Örebro universitet.
Du kan när som helst, i samråd med Grants and Innovation Office, gå in med en ansökan om s k VFT-medel till Innovationskontor Fyrklövern. Något förenklat är det som du behöver ha med i ansökan ditt värdeerbjudande och förslag på vad du vill verifiera. Beslut om ansökningar sker varje vecka. Det totala beloppet som kan beviljas för din innovativa idé är max. 300.000 kr och det sker alltid stegvis där resultatet av en verifieringsaktivitet ligger som grund för nästa.
Utöver VFT finns det möjlighet att få fortsättningsfinansiering.
Exempel på vad som kan verifieras är:
Behov – finns det ett verkligt och kvantifierbart behov
Skalbarhet – går det att gå från ett fåtal till många användare med hållbarhet
Tillämpning – fungerar det i en verksamhet utanför labbet
Skydd – kan värdeerbjudandet skyddas genom immaterialrättsskydd
Regulatoriskt – kan relevanta lagar, förordningar och regleringar uppfyllas
Lönsamhet – kan intäkts-/finansieringsmodell täcka kostnaderna över tid
Marknad – finns det en marknad och hur stor är den
Team – finns de förmågor, kunskaper och erfarenheter som behövs för att gå vidare
När din innovativa idé har verifierats så har riskerna minskat och värdeerbjudandet stärkts. Du har också fått en klarare bild av vad som är vägen vidare för din idé.
-
Vägen vidare
Det finns många vägar som en innovativ idé kan ta. Beroende på utfallet av verifieringen kan det vara att den ska:
- ligga till grund för en egen organisation utanför akademin, kanske ett företag, en förening eller i en offentlig verksamhet
- vara kvar inom akademin i form av ny innovativ utbildning eller att det blivit en grund för nytt forskningsprojekt
- göras tillgänglig för befintliga organisationer genom att de får reglerade rättigheter att använda den s k licensiering. Detta kan vara både med och utan avgift.
Du kan här ha stor nytta av de upparbetade kanalerna och samarbeten som Grants and Innovation Office har med:
- Innovation Park (granne med Karlstads universitet)
- STING BioEconomy – en inkubator/accelerator för bolag inom bioekonomi
- Digital Well Ventures - en inkubator/accelerator för bolag inom digital hälsoinnovation
- Andra affärsinkubatorer i Sverige och utomlands som vi har etablerade kontakter med
- Kickstart Network Värmland – en mötesplats där samtliga innovationsstödjande aktörer tillsammans ger stöd åt innovativa bolag (eller organisationer)
- Vinnova – Sveriges Innovationsmyndighet
Genom Karlstads universitets dotterbolag, Karlstads universitets Innovation AB och Karlstads universitet Uppdrags AB, finns olika möjligheter till lösningar som gör att du inte själv behöver skapa bolag för att din idé ska kunna spridas vidare.
