Steg 5: Hantering av forskningsdata
Forskningsdata är alla uppgifter som samlas in och bearbetas inom ett forskningsprojekt. Detta kan bland annat vara rådata från experiment, intervjudata, statistiska analyser, datakod eller videor.

Goda rutiner vid hantering av forskningsdata
Du hanterar forskningsdata under hela forskningsprojektets livscykel. Det inkluderar insamling, dokumentation, behandling, lagring, delning och arkivering. Framtida återanvändning av materialet underlättas genom att arbeta på ett strukturerat sätt och göra uppgifterna begripliga.
Fördelarna med goda rutiner vid hantering av forskningsdata:
- Lätt att hitta och tolka data i framtiden
- Kontinuitet i forskningsprojektet vid förändringar av personalsammansättning
- Enkel validering av data som forskningspublikationer bygger på
- Underlätta delning och återanvändning av data
- Öka forskningens synlighet och citering.
Krav på datahanteringsplaner
Allt fler forskningsfinansiärer ställer krav på att en datahanteringsplan ska finnas med i samband med forskningsansökan. Nedan finns länk till information och länkar till några av de vanligaste finansiärerna och deras sidor om forskningsdatahantering.
Skapa datahanteringsplan med DMP online
Använd gärna verktyget DMP online för att skapa din datahanteringsplan på ett effektivt sätt. DMP online innehåller mallar och stöd för att upprätta den.
Kom ihåg att skicka utkastet / färdig datahanteringsplan till forskningsdatagruppen senast en månad före projektstart. Forskningsdatagruppen återkopplar så snart som möjligt med information om datahanteringsplan kan ge lämpligt stöd för forskningsprojektet eller om den måste revideras eller kompletteras med ytterligare information.
Kom ihåg att registrera upprättad datahanteringsplan i diariet när den är färdigställd och uppdatera vid behov under projektet. Reviderad datahanteringsplan ska också diarieföras.
