Forskarutbildning
Folkhälsovetenskap är ett forskarutbildningsämne med doktorander knutna till pågående forskningsprojekt. Exempelvis undersöks miljöns påverkan på barns hälsa och utveckling av doktorander knutna till SELMA-studien.
Starkt forskarutbildningsämne
Folkhälsovetenskap har starka forskargrupper med fokus på barns liv och hälsa, säkerhet och trygghet samt psykosociala arbetsförhållanden. Inom dessa teman bedrivs flera stora studier där omfattande datamaterial samlas in kontinuerligt. Detta innebär en trygghet för doktorander då de tidigt i sin forskarutbildning kan ta sig an existerande kunskapsbanker vid sidan av egen datainsamling. På detta sätt länkas doktoranderna naturligt till den pågående forskningen och till forskargrupperna.
Flera doktorander arbetar inom SELMA-studien med hur exponering för miljökemikalier tidigt i livet påverkar barns hälsa och utveckling. Fokusområden är övervikt/fetma, astma och allergi, neuropsykiatriska sjukdomar och reproduktionsstörningar. Exempel på andra avhandlingsområden: långtidssjukskrivning, mobbning och barns och ungdomars psykiska hälsa, barnmisshandel och insatser för barn i behov av särskilt stöd.
Forskarutbildningen vid folkhälsovetenskap omfattar fyra års heltidsstudier vilket inkluderar 60 hp forskarutbildningkurser och 180 hp avhandlingsarbete. Vissa doktorandkurser är obligatoriska ämneskurser, andra är obligatoriska för alla doktorander vid Karlstads universitet. Doktorandkurser väljs i samråd med handledare och examinator utifrån doktorandens forskningsområde och individuella behov. Doktoranderna kan gå kurser vid andra universitet och högskolor i Sverige eller utomlands. Utbildningens arbete resulterar i en avhandling. En avhandling innehåller fyra delstudier (vetenskapliga artiklar) och en övergripande ramberättelse (kappan). Utbildningen avslutas med att doktoranden försvarar sin avhandling vid en disputation.
Forskarskolan hälsa
Forskarutbildningen i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet är knuten till Forskarskolan hälsa. Inom Forskarskola hälsa samarbetar forskarutbildningsämnen inom hälsoområdet. Forskarskolan kan erbjuda en starkare forskarutbildningsmiljö än ett enskilt ämne. Ambition är att erbjuda en kreativ forskarutbildningsmiljö som sätter arbetet i ett större sammanhang. Aktiviteter inom forskarskolan stärker kvalité och innehåll i utbildning för både doktorander och handledare. Forskarskolan ses som resurser för våra doktorander som även kan arrangera studiesociala aktiviteter.
Forskning inom hälsa är ett mångfacetterat område vilket förutsätter att olika vetenskapliga kompetenser samarbetar utifrån mång- och tvärvetenskapliga perspektiv. Nya kunskaper utvecklas ofta till stor del i gränslandet mellan olika vetenskapliga discipliner och traditioner. Som doktorand inom ett område som berör hälsa är du välkommen att ingå i forskarskolans aktiviteter.