Kundresan: vägen till kunddrivet värdeskapande, 5 hp
Att kunna utveckla och erbjuda en produkt eller tjänst som skapar ett värde för kund är centralt inom verksamheter. För att lyckas med detta behövs kunskap om målgruppens – kundens – behov och deras värdeskapande processer. Här kan kundresan vara ett effektivt verktyg.

"Väldigt intressant och framförallt lärorik! Jag rekommenderar starkt kursen till den som är intresserad att lära sig mer om ett användarcentrerat arbetssätt och att skapa nytta för användarna." – Karl Bertilsson, utredare
Introduktion och beskrivning
Kursen behandlar värdeskapande processer hos kunder - hur värde kan skapas och förstärkas hos kunder, klienter och andra som verksamheten riktar sig till - med fokus på kundresor. Kunskap som du kan använda för att utveckla din verksamhet, få ökad konkurrenskraft och lönsamhet och en bättre förståelse för dina kunder.
Du kommer att få lära dig vad en kundresa är och hur det kan vara ett verktyg för att utveckla din verksamhet. Du får också lära dig hur du samlar in kunskap och insikter kring kunder och deras upplevelser med hjälp av olika metoder samt hur du kan använda detta för att identifiera förbättringsmöjligheter i din verksamhet.
Du får ta del av teorier och praktiska verktyg med koppling till aktuell forskning. Kursinnehållet kommer att kopplas till kursdeltagarnas egna verksamheter där du som deltagarna ges möjlighet att diskutera frågor och utmaningar från din verksamhet.
Kursen består digitala föreläsningar, filmer samt digitala workshops med följande tema: observation och intervju som metod, kundresa som verktyg samt värdeskapande processer.
Du kommer lära dig att:
- Jämföra och tillämpa relevanta teorier om mellanmänsklig kommunikation.
- Använda och bedöma metoder för informationsinhämtning såsom observation och intervju.
- Förklara och tillämpa kundresemodellen.
- Reflektera över nyttan av värdeskapande processer i teori och praktik.
För vem passar kursen?
För dig som är yrkesverksam och vill lära dig mer om värdeskapande processer och kundresan.
Genomförande
Teori och praktik varvas där du som kursdeltagare är aktiv i föreläsningar och diskussioner med föreläsare och övriga kursdeltagare. Du får aktivt delta i kursuppgifter och skriftligt förmedla dina reflektioner. En viktig del i kursen är kunskap- och erfarenhetsutbyte med andra kursdeltagare. Kursen är på avancerad nivå och ger fem högskolepoäng.
Undervisningen sker på svenska och engelska och genomförs på distans via Canvas som är Karlstads universitets lärplattform samt via digitala träffar som genomförs via Zoom.
Digitala träffar
- 26 januari kl. 13-15,introduktion
- 2 februari kl. 13-16, workshop 1
- 23 februari kl. 13-16, workshop 2
- 16 mars kl. 13-16, workshop 3
- 13 april kl. 13-16, examinationsseminarium
- 28 april inlämning av examinationsuppgift
Föreläsare
Sture Nöjd är doktorand i psykologi och har forskat inom området med fokus på handeln och besöksnäring. Pernille K Andersson är lektor i psykologi och har flera års erfarenhet av forskning och undervisning inom området med fokus på handel och besöksnäring. Mikael Johnson är lektor i företagsekonomi och har flera års erfarenhet av forskning och undervisning inom området med fokus på handel och besöksnäring. Samtliga är forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet.
EXAMINATION
Kursen examineras genom teoretiska och praktiska uppgifter som diskuteras och presenteras.
BEHÖRIGHETSKRAV
Våra kurser riktar sig mot yrkesverksamma. Förkunskapskraven är 90 högskolepoäng varav lägst 30 högskolepoäng på grundnivå eller högre inom samhälls-, beteende- eller naturvetenskap, engelska6/ engelska A från gymnasieskolan samt minst 2 års arbetslivserfarenhet inom för kursen relevant yrkesverksamhet. Motsvarandebedömning kan göras.
