Hur kan klimatoro hanteras och omvandlas till handlingskraft?
Klimatoro är ett begrepp som ofta hörs och som fungerar som samlingsnamn för negativa känslomässiga reaktioner som klimatkrisen väcker. Klimatoro är vanligt bland unga och att göra dem till en aktiv del av klimatkrisens lösning genom utbildning, handlar inte bara om att skapa kunskaper, förmågor och attityder utan också om att hantera klimatoro.

Lyckat seminarium om klimatoro!
Seminariet samlade en bred grupp från flertalet ämnesområden och det blev tydligt att det finns stort intresse för vidare samverkan och utveckling inom området. Vi som deltog fick lyssna på inspirerande presentationer från Klimatpsykologerna och Terra-Pi om deras arbete. Seminariet avrundades med gruppsamtal om pågående arbete som relaterar till området på olika ämnen på Karlstads universitet och intresse och möjligheter för vidare samverkan inom området. Arbete pågår nu med att sammanställa material och resultat från seminariet. Stort tack till Emelie och Nina som arrangerade den lyckade tillställningen!
På seminariet diskuterade vi gemensamma idéer och möjligheter att jobba vidare tillsammans med de här högst aktuella och viktiga frågorna. Deltagarna blev inspirerade av gästföreläsare från Klimatpsykologerna och projektet Terra-Pi, träffade intresserade kollegor, tog del av pågående forskning och deltog i diskussion.
Seminariet genomfördes på svenska och var öppet för alla Kau-anställda! Nu kikar vi vidare på fortsatta aktiviteter inom området!
Klimatpsykologerna är legitimerade psykologer med specialinriktning mot klimat-och miljöfrågorna som arbetar med de mänskliga, psykologiska och beteendemässiga aspekterna kring hur vi agerar i relation till miljön och klimatkrisen; varför vi gör som vi gör, eller kanske framförallt varför vi inte gör mer än vi gör. Men också hur vi kan förändra oss, göra mer. Klimatpsykologerna erbjuder föreläsningar, workshops och organisationskonsultationer i korsningen mellan psykologi och miljö, med fokus på att bidra till förändring hos människor, organisationer och i samhället.
Terra-Pi är ett projekt som samlar kunskap och tar fram metoder för att stötta ungdomar att bättre kunna hantera klimatrelaterade tankar, känslor och funderingar. Terra-Pi är ett arvsfondsfinansierat projekt från Folkuniversitetet, som drivs tillsammans med Klimatpsykologerna. De genomför workshops, föreläsningar och utbildningar som vänder sig direkt till ungdomar i åldern 12 –25 år, samt skapar en digital metodbank med material som ska verka som ett stöd och kunna användas i redan befintliga sammanhang, så som skola, organisationer eller andra verksamheter.
