Utvärdering av statliga stimulansmedels effekt för suicidförebyggande i Värmland
Det övergripande målet med utvärderingen är att utvärdera om, och i så fall hur, de länsgemensamma stimulansmedel som staten avsatt specifikt för suicidprevention under åren 2020 och 2021 har haft några effekter på det suicidförebyggande arbetet i Värmlands län, region och kommuner.
Utöver det är forskarna intresserad av att undersöka om man i fördelning av stimulansmedel samt i utformande av insatser beaktat Värmlands förutsättningar avseende skillnader i social sårbarhet på regional och lokal nivå.
För denna utvärdering står Värmlands län i fokus. Värmland är intressant som fall då förekomsten av suicid överstiger genomsnittet i landet. Exempelvis låg länet år 2020 på femte plats i riket (Dödsorsaksregistret). Männen är, som i övriga delar av landet, överrepresenterade och förekomsten är som högst i länets glesbygdskommuner.
I Värmland finns 16 kommuner och arbetet med prevention är omfattande. Det preventiva arbete samordnas av Region Värmland som ansvarar för nätverket för suicidprevention i syfte att bidra med samordning och stöd i arbetet med prevention. I gruppen ingår representanter för länets alla kommuner och flera andra organisationer. I det regionala nätverket ingår Värmlands alla kommuner, Region Värmland och flera andra organisationer som Suicide Zero, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES), EBL-skolan och Hjärnkoll, Anonyma Alkoholister, RSMH Kalstasola, Länsstyrelsen, Försäkringskassan, Svenska kyrkan, Räddningstjänsten, Polisen och SOS Alarm. Nätverket, som tidigare kallades Regionala samverkansgruppen för suicidprevention, tog fram en handlingsplan för åren 2017–2019, med en ny plan på plats 2022. Kommuner och andra organisationer i Värmland gör egna handlingsplaner med utgångspunkt från den regionala handlingsplanen.
- Läs artikeln om projektet som finns på Folkhälsomyndighetens sida.