Utvärdering av länsgemensamma stimulansmedel för suicidprevention i Värmland
Bakgrund
Suicid är ett av de mest omfattande folkhälsoproblemen i världen med uppskattningsvis 700 000 suicid årligen (WHO). I Sverige är det omkring 1200 personer per år som avlider av säkert fastställda suicid och för i åldersgruppen 15-29 är suicid den ledande dödsorsaken (Dödsorsaksregistret, Socialstyrelsen).
Att förebygga psykisk ohälsa och suicid är ett folkhälsopolitiskt prioriterat område där resurser satsas. År 2008 tog regeringen beslut om ett nationellt handlingsprogram för suicidprevention och även regeringens strategi för området psykisk hälsa 2016-2020 inkluderar suicidprevention. Det suicidpreventiva arbetet samordnas av Folkhälsomyndigheten och bedrivs främst via regioner och kommuner. Frivilligorganisationer som Mind, Suicide Zero och Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandestöd (SPES) spelar också en betydande roll i det förebyggande arbetet.
I Värmlands län finns ett regionalt nätverk för suicidprevention i Värmland där Region Värmland, länets alla kommuner och flera andra organisationer har representanter. Flera av representanterna är också med i länsgemensamma arbetsgrupper. Arbetsgrupperna är: forskning och utveckling, handlingsplan, kommunikationsplanering, konferens samt utbildning och insatser. Det är inom de områdena som det regionala nätverket arbetar i första hand.
Staten och SKR har sedan 2016 årligen träffat en överenskommelse om insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention. I överenskommelsen fastslås att den som söker hjälp för psykisk ohälsa ska mötas av trygghet förståelse och kompetens. I överenskommelsen framkommer att primärvården har en viktig funktion att fylla och vårdcentralerna utgör basen och navet för verksamheten. Överenskommelsen syftar till att stödja utvecklingen av insatser för att främja psykisk hälsa, tidigt möta psykisk ohälsa och ge effektiv vård och stöd till personer med allvarlig problematik.
Överenskommelsen innehåller sju olika delar, och till varje del finns särskilda stimulansmedel. En del av överenskommelsen handlar om att specifikt stärka det suicidförebyggande arbetet på lokal och regional nivå. För detta ändamål avsatte staten 200 mkr år 2020 och 2021 som stimulansmedel för det suicidpreventiva arbetet till länen, det vill säga till kommuner och regioner gemensamt. Samma summa är aviserad för år 2022 och satsningen sträcker sig även över 2023.
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har i uppdrag att utvärdera resultaten av de insatser som kommuner och regioner genomför 2020-2023 inom ramen för överenskommelsen. Att utvärdera effekten av hälsofrämjande och säkerhetsförebyggande åtgärder har växt fram som en egen vetenskaplig gren som inkluderar att följa både införandet och utfallet av de satsningar och program som genomförs. Det övergripande syftet med utvärderings- och implementeringsforskning är att tillse att de medel som satsas kommer till den tänkta nyttan.
Utvärderigsuppdragets syfte
Syftet med den här utvärderingen är att undersöka om, och i så fall hur, de länsgemensamma stimulansmedel som staten avsatt specifikt för suicidprevention under åren 2020, 2021 och 2022 har haft några effekter på det suicidförebyggande arbetet i Värmlands län, region och kommuner.
Vi avser också att undersöka om Värmlands förutsättningar avseende skillnader i demografi och socioekonomi beaktats i fördelning av stimulansmedel samt i utformande av insatser inom länet och hur väl eventuella insatser överensstämmer med rådande evidensläge i fråga om suicidförebyggande arbete.