Nollvisionsakademin
På uppdrag av trafikverket tillsammans med Linköpings universitet och Mälardalens högskola har centrum för personsäkerhet varit delaktiga i att ta fram ett program som ett första försök att etablera en systematisk forskning kring implementerings- och innovationsfrågor inom transportområdet.
Nollvisionen är intressant ur ett retrospektivt perspektiv, men är kanske än viktigare i ett framtids-orienterat perspektiv. Både nationellt och internationellt finns det fortfarande stora utmaningar innan ett säkert transportsystem har åstadkommits där ingen dödas eller allvarligt skadas. Detta program ska förhoppningsvis bidra till ökad kunskap om hur vi lämpligast arbetar för att nå detta mål på ett effektivt sätt.
I Sverige finns idag flera nollvisioner i samhället utöver trafiksäkerhetsområdet vilket avser brand, suicid, patientsäkerhet och dödsolyckor på arbetsplats. Innovations-, policy- och implementeringsprocesser i syfte att utveckla transportsystemet eller andra områden i samhället kan vara synnerligen komplexa. Hur samhälleliga agendor skapas, hur offentliga policys formuleras, hur offentliga policys/styrmedel implementeras är angelägna områden att undersöka.
Vad ska uppnås?
Fokus i detta program är Nollvisionen som både i ett svenskt och internationellt perspektiv utgör ett viktigt ”fall” att studera och utveckla kunskapen kring.
Projekttid
Projektet påbörjades hösten 2015 med årsvis förlängning.
Projekttitel
Nollvisionsakademin
Projektansvariga forskare:
Professor Ragnar Andersson; Centrum för forskning om samhällsrisker, Karlstads universitet
I samverkan med fil dr Ann-Catrin Kristianssen, Karlstads universitet, fil dr Matts-Åke Belin, Trafikverket, och professor Per Nilsen, Linköpings universitet.