Integrerad och effektfull riskhantering i ett sammankopplat samhälle
För att kunna hantera de risker samhället står inför krävs samarbete mellan centrala aktörer såsom kommuner, regioner, länsstyrelser, nationella myndigheter och privata företag. Att bedriva riskhantering tillsammans är inte helt enkelt.
I dagens samhälle är de flesta aktörer beroende av andra för att kunna hantera de risker vi står inför. Oavsett om det handlar om att bygga förmåga att hantera allvarliga översvämningar i en kommun eller om att öka robustheten i viktiga infrastruktursystem krävs att man arbetar tillsammans. Ingen kan längre skydda det som är skyddsvärt utan samarbete.
Projektet har en ambition att i slutändan kunna ge konkreta råd rörande hur kommuner och andra aktörer såsom Länsstyrelser och nationella myndigheter kan arbeta med riskhantering för att bättre uppnå de mål som uttrycks i lagstiftning eller på andra sätt.
Syftet
Det övergripande syftet med projektet är att bidra med kunskap om hur riskhantering bedrivs och bör bedrivas i sammanhang där flera aktörer är involverade. Fokus ligger på hur flera aktörer tillsammans hanterar risker snarare än på hur den interna riskhanteringen bedrivs. Vidare är syftet också att utveckla förslag på hur riskhanteringsarbetet bör utvecklas på ett effektfullt och integrerat sätt. Med det menas ett sätt som faktiskt påverkar riskhanteringens mål och som fungerar i ett sammankopplat samhälle där aktörer måste samarbeta med avseende på riskhantering.
Fem arbetspaket
Projektet innehåller fem arbetspaket med fokus på olika aspekter som är viktiga i sammanhanget:
- Analys av internationell forskningsliteratur för att identifiera viktiga lärdomar när det gäller hur man kan åstadkomma effektfull riskhantering över hela hotskalan i ett sammanhang där samarbeten mellan aktörer är avgörande.
- Undersöka hur bra tidigare bedömningar som gjorts inom ramen för risk- och sårbarhetsanalyser är och att studera hur man kan hjälpa professionella att göra bättre sådana.
- Arbeta nära professionella aktörer i Skåne och Värmland för att utvärdera olika sätt att i praktiken hantera denna typ av riskhanteringsproblem.
- Utnyttja spel för att träna riskhantering.
- Sammanställa rekommendationer som dels bygger på forsknings som bedrivits inom ramen för detta projekt, men också på andra resultat som identifierats i det första arbetspaketet.
Läs mer om projektet här.