Seminarium om skyfall och dess konsekvenser inom projektet SPLASH
Tisdagen den 4 februari 2020 återvände forsknings- och samverkansprojektet SPLASH för ett avslutande seminarium till lokalen på Länsförsäkringars kontor i Jönköping där det inletts två år tidigare.
Agendan för seminariet som samlade ett tjugotal deltagare från försäkringsbransch, kommun och akademi var att berätta om projektet, vad som åstadkommits inom detta och att redovisa några av projektets resultat.
På ett övergripande plan handlar projektet SPLASH om modellering av skyfall och säker hantering av försäkringsdata med målsättningen att stärka svensk kapacitet för katastrofmodellering. Projektet som finansierats av KK-stiftelsen och medverkande parter har genomförts under 2018- 2019 och använt Jönköpings kommun som studieområde för att utföra analyser av inträffade skyfall och framtida risker.
Utgångspunkten för SPLASH är att skyfall är vanliga och kostar samhället stora pengar årligen och att det finns en potential i att utnyttja skadedata från försäkringsbranschen för att bättre förstå hur och vart skadorna från skyfall uppstår.
Användandet av sådan data förutsätter dock att det är möjligt att utveckla metoder för säker hantering, något som inte minst blivit tydligt genom införandet av EUs dataskyddsförordning GDPR under projektets gång.
Vi befinner oss nu i projektets absoluta slutskede där vi diskuterar hur vi ska gå vidare med de lärdomar och utmaningar som uppmärksammats i projektet.
Seminarium om skyfall och dess konsekvenser - PROGRAM
- Om SPLASH projektets mål och upplägg,
Lars Nyberg, forskningsledare Centrum för forskning om samhällsrisker (tidigare Centrum för klimat och säkerhet), Karlstads universitet. - Oasis-ramverket – tillvägagångssätt och modellering av skyfall,
Daniel Knös, Modellutveckling JLT Re. Deltog över länk från London där han befann sig för ett tvådagars skyfalls-seminarium. - Kan regnintensitet och lokal topografi förklara försäkringsskador orsakade av översvämning?
Barbara Blumenthal, Centrum för forskning om samhällsrisker (tidigare Centrum för klimat och säkerhet), Karlstads universitet. - Jönköping flood modelling – preliminary results,
Konstantinos Karagiorgos, Centrum för forskning om samhällsrisker (tidigare Centrum för klimat och säkerhet), Karlstads universitet. - Säker hantering av försäkringsdata, möjligheterna för ett svenskt skadedatalabb och rollerna som restvärdesledare kan spela i arbetet
Sven Halldin och Thomas Gell - Projektets nytta och slutsatser för LF Jönköping,
Jonas Ander, LF Jönköping
Dagen avslutades med frågor, kommentarer och en diskussion om fortsatt samarbete.