Det gemensamma rummet
Vid Karlstads universitet bedrivs ett projekt kallat Det gemensamma rummet. Projektet är finansierat av Riksantikvarieämbetet. Projektet startade 2017 och är planerat att löpa över tre år.
Syftet med projektet Det gemensamma rummet är undersöka materiellt kulturarv som resurs för att underbygga ett interkulturellt historiskt lärande. Vi vill undersöka hur historiska föremål kan användas för att integrera migration och kulturmöten som perspektiv i skolans historieundervisning och för att förbinda elevens erfarenheter med det historiskt annorlunda. Projektet rör nyanlända elever på gymnasiet samt mellanstadie- och högstadieelever.
Projektet sätter kulturarv i relation till ungas erfarenheter av samtidens mångkulturella samhälle. Genom att arbeta med historiska föremål undersöks möjligheter att göra det historiska lärandet och det omgivande kulturarvet till relevanta ingångar för unga människor att förstå den egna samtiden. Skolans historieförmedling bygger ofta sina sammanhang utifrån avgränsade etniska grupper och nationalstater. Detta dominerande metanarrativ förstärker föreställningar om homogena gränsdragningar och gör kulturarvet statiskt och exkluderande. Kulturarv som en del av ett gemensamt rum har potential att levandegöra att mångkulturalitet alltid varit en del av historien.
Projektgruppen:
Projektet leds av Kenneth Nordgren, Karlstads universitet och Maria Johansson Karlstads universitet & Globala gymnasiet, Stockholm.
Övriga deltagare i projektet är:
Ulrik Holmberg, Globala gymnasiet, Stockholm & Karlstads universitet
Patrik Johansson, Globala gymnasiet, Stockholm & Stockholms universitet
Kristin Mikalsen, Karlstads universitet
Martin Stolare, Karlstads universitet
Susanna Zidén, Historiska museet, Stockholm