Robust region – ödrift internet
Inom det här projektet, som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, ska vi under två år undersöka möjligheten att etablera lokal ödrift av internet för att öka regionens digitala beredskap. Vi vill säkerställa att kritisk digital kommunikation kan fungera även om internetförbindelsen bryts.
Vi lever i ett digitaliserat samhälle, vilket gör oss sårbara för cyberincidenter. Om förbindelsen till Stockholm bryts till följd av cyberattacker, fysiskt sabotage eller någon annan form av incident skulle vi stå utan internet. Det skulle få allvarliga konsekvenser för många samhällskritiska funktioner. Inte minst kommuners och myndigheters möjlighet att förmedla viktig information till allmänheten.
Arbetet inom projektet är förankrat i Karlstads kommuns arbete kring att etablera så kallade trygghetspunkter. Det bygger på en statlig utredning (SOU 2024:65 Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig) som bland annat föreslår en lagstadgad skyldighet för kommuner att vid dessa trygghetspunkter kunna tillgängliggöra elektroniska kommunikationer i händelse av kris eller höjd beredskap. Ett behov som behöver belysas utifrån en avsaknad av internet.
Under projektperioden har vi som mål att bland annat:
Etablera en testmiljö
Få minst en tjänst att fungera i ödrift
Bygga kunskap kring önät som funktion
Dela kunskap med andra regioner
Även om projektet har ett regionalt fokus så är målsättningen att projektet ska vara transparent och inte bara ge nytta till Värmland utan även kunna tillämpas av andra regioner både i Sverige och i EU.
Projektgruppen består av Karlstads universitet, Compare, Karlstads kommun, Karlstads energi, RISE, Netnod, MittNät, Svenska stadsnätsföreningen, NWT Gruppen och Coop Värmland.