Nyheter

  • 2024-09-13

    Materialforskning för framtiden

    Materialforskning vid Karlstads universitet har en lång tradition som forskargrupp. Med stark extern finansiering och i nära samverkan med näringsliv och andra samhällsaktörer tar man nu ytterligare steg framåt för att genom forskningen bidra till en hållbar framtid inom sektorn.

    – Totalt finns det cirka 40 personer verksamma inom materialforskning, säger Ellen Moons, professor i fysik och en av forskargruppens koordinatorer. Ett starkt tvärvetenskapligt samarbete har utvecklats i gruppen med forskningsaktiviteter som sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, samt mellan experiment och modellering på längdskalor från atom- och nanonivå till mikro- och makronivå. Nu bjöd vi in till en ”relaunch” där vi forskare förde samtal med forskningsfinansiärer, företagskluster och Region Värmland.

  • 2024-08-15

    Miljövänligt och billigt batteri

    Ett batteri baserat på lignin, en restprodukt från papperstillverkning, det har forskare vid Karlstads och Linköpings universitet samt Chalmers utvecklat. Visionen är att det billiga och hållbara batteriet ska kunna användas i länder där tillgången på elektricitet är begränsad.

    – Solceller har blivit relativt billigt och många människor i låginkomstländer har dem. Men vid ekvatorn går solen ner klockan sex och då tar elektriciteten slut. Så även om vår batteriteknik har något lägre prestanda än dyra litiumjonbatterier hoppas vi att den på sikt ska kunna erbjuda en lösning för de hushållen och företagen, säger Reverant Crispin, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet.

  • 2024-05-07

    Internationell forskar-workshop om polymerer

    Forskare från flera europeiska länder samlades för en tvådagars workshop på Karlstads universitet. Det övergripande temat var forskning om polymerer och deras tillämpning för organiska solceller och energilagring.

    –  Syftet med workshopen är flera, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi. Dels vill vi lära oss av andra experter, utöka våra nätverk och knyta nya kontakter, och dels vill vi sätta Karlstads universitet på kartan när det gäller den här forskningen. Vi som organiserade workshopen ingår i forskargruppen SOLA vid Karlstads universitet och i den ingår forskare från områdena materialfysik, beräkningsmaterialforskning och fysikalisk kemi. SOLA ingår också i den egna fakultetens satsningsområde Materialforskning.
     

  • 2024-01-22

    Kick off för stort Värmländskt samverkansprojekt inom energiomställning

    Nu har startskottet gått för energiprojektet LOKEN - Lokal Energiledning Värmland, där Karlstads universitet ska samverka med Glava Energy Center och ett 30-tal partners i Värmland inklusive kommunala bolag.

    Forskare och andra aktörer kopplade till projektet samlades under tisdagen för en möjlighet att träffas och ta del av en introduktion till LOKEN som hölls av Glava Energy Centers VD Magnus Nilsson. Projektet ska under tre år stötta energiomställningen i Värmländska kommuner, testa smarta energilösningar och skapa en ny regional samverkansarena för akademi, näringsliv och offentliga aktörer.

  • 2023-12-06

    Från Uruguay till Karlstads universitet

    Patricia Saenz Mendez kom till Karlstads universitet 2020 och började alltså sin anställning här under pandemin. En ganska märklig start, men hon känner ändå att hon är på helt rätt plats nu, som nybliven docent i kemi.

    - Jag disputerade hemma i Uruguay och sedan hamnade jag i Sverige. Tidigare har jag varit postdoc på KTH, Örebro universitet och även en kortare period på Göteborgs universitet, säger Patricia Saenz Mendez. Jag kände inte till så mycket om Karlstad och universitetet här, när jag såg att det fanns en tjänst att söka, men insåg att här finns en ämnesmiljö med en inriktning som passar mig perfekt.

  • 2023-10-26

    Forskarutbildningen i fysik håller mycket hög kvalitet

    Forskarutbildningen i fysik har utvärderats av en extern bedömargrupp och betyget är "mycket hög kvalitet" vilket är det högsta man kan få i detta sammanhang.

    - Det är roligt att de externa bedömarna såg så stort värde i vår forskarutbildning i fysik, säger Marcus Berg, ämnesansvarig professor i fysik. En av våra framgångsfaktorer är att vi lyckats mycket bra med att rekrytera och behålla framstående forskare och handledare.

elektronmikroskop