Ny tidskrift om Sömn och Hälsa
2019-03-15Den 15 mars är det internationella sömndagen och lagom till den kommer den nystartade tidskriften Sömn och Hälsa ut med sitt premiärnummer. Annika Norell Clarke skriver där om svenska tonåringars sömn: (o)vanor, ohälsa och oro.
Mellan 2015-2017 arbetade Annika Norell Clarke som postdoktor vid Centrum för forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa (CFBUPH) vid Karlstads universitet. Hennes främsta uppdrag var att analysera ungas sömn utifrån två stora svenska databaser. Annikas artikel i Sömn och Hälsa summerar forskningen från de tre artiklar om sömn som tillkom under den här perioden.
Den första studien beskrev förändringar i svenska barns och tonåringars sömnvanor från 80-talet och framåt (Norell-Clarke & Hagquist, 2017), . Studie 2 undersökte hur sömnlängd och insomningssvårigheter var associerade med vanliga psykosomatiska symtom som till exempel huvudvärk och att känna sig ledsen (Norell-Clarke, & Hagquist, 2018). Studie 3 fokuserade på sambandet mellan sömnsvårigheter och oro: två symtom som var för sig visat sig vara riskfaktorer för psykisk ohälsa (Danielsson, Norell-Clarke, & Hagquist, 2016).
Engagemang för ungas sömn
Barn och ungdomars sömn är ett ämne som engagerar många vuxna och även historiskt har vuxenvärlden alltid haft åsikter om ungas sömn. Det bör förstås ses utifrån att sömn är viktigt för deras hälsa och prestationsförmåga, både på kort och lång sikt. Internationella översiktsstudier visar att elever som har problem med sömnen oftare mår dåligt och presterar sämre i skolan.
Studierna vid CFBUPH visar att svenska barns och tonåringars sömnvanor har ändrats sedan 80-talet. Fler lägger sig sent på vardagskvällar och sover mindre än rekommenderat. Det verkar dock som att insomningssvårigheter påverkar psykosomatisk ohälsa mer än sömnlängd. Den som inte kan somna mår troligen sämre än den som sover för lite för att den väljer att lägga tiden på annat. Sömnlöshet är även förknippat med mer oro.
- Vi har sett att unga med sömnproblem oftare oroar sig för familjens ekonomi och den egna och närståendes hälsa och säkerhet, säger Annika Norell-Clarke. Oro och sömnproblem är båda riskfaktorer för psykisk ohälsa i vuxen ålder så vi behöver ta ungas sömnproblem på allvar.
Tidskriften Sömn och Hälsa
Syftet med tidskriften Sömn och Hälsa är att sprida relevant svensk forskning om sömn på ett populärvetenskapligt sätt. Den ges ut av Nätverket Sömn och Hälsa, som har varit en del av Svensk sjuksköterskeförening sedan 2004 och kommer att ges ut digitalt två gånger per år. Annika ingår i redaktionen.
Läs Annikas artikel: Svenska tonåringars sömn: (o)vanor, ohälsa och oro (sid 26-36)
Fler aktuella aktiviteter och projekt
Öppen föreläsning om Skärmtid, näthat och sömn
Annika Norell Clarke deltog i en öppen föreläsning vid Högskolan Kristianstad den 13 mars. Föresläsningen spelades in och finns på youtube. (Annika kommer in efter ca 12 minuter).
Skärmtid, näthat och sömn - Högskolan Kristianstad
Föreläsningen på Youtube: ”Dags att låta skärmarna sova”
Sömnskola
Ett samarbete pågår mellan psykologprogrammet vid Karlstads universitet och primärvården, där Vårdcentralen Kronoparken och Forshaga vårdcentral erbjuder sömnskola. Studenter får möjlighet till praktisk träning samtidigt som vårdgivare kan bemöta sina patienter med preventiv vård som är förankrad i forskningen.
Vårdcentraler genomför sömnskola med psykologstudenter
Projekt Sömn, medievanor och livsstil
Förutom att Annika är lektor vid Karlstads universitet forskar hon även vid Högskolan Kristianstad. Ett aktuellt projekt undersöker ungdomars sömn i relation till deras livsstil över tid.
Sömn, medievanor och livsstil - Högskolan i Kristianstad
En studie om oro
Forskare vid Karlstads universitet vill tillsammans med Region Värmland undersöka om kognitiv beteendeterapi (KBT) med fokus på oro och ältande är verksamt vid ångest, nedstämdhet och/eller sömnbesvär.