CFBUPH ger metodstöd till Nationell Patientenkät
2017-06-19Vikande svarsfrekvens är en av anledningarna till att Nationell Patientenkät överväger att använda väntrumsenkät inom psykiatrin. Stefan Persson, forskare vid CFBUPH, har under våren gett metodstöd åt SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Nu pågår en pilotstudie inför en större undersökning i alla regioner och landsting.
Nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården har gjorts med jämna mellanrum. Syftet är i huvudsak att utveckla och förbättra vården utifrån patienternas behov. De slumpmässigt utvalda patienterna har fått pappersenkät via post. De har också haft möjlighet att svara på enkäten digitalt genom att logga in med en engångskod eller en QR-kod.
Ett problem på senare tid har varit att färre personer har svarat på enkäterna, speciellt yngre. Därför görs nu en pilotstudie i tre regioner där patienterna erbjuds att svara på enkäten i direkt anslutning till besöket, antingen via papper eller skärm. Den som vill kan ta med sig enkäten och svara hemifrån.
– Vi kommer att undersöka hur väntrumsenkäten fungerar som metod vad gäller representativitet och svarsfrekvens. Efter pilotstudien kommer vi att intervjua verksamhetschefer och kontaktpersoner för att utvärdera det nya tillvägagångssättet, säger Stefan Persson.
Psykometriska analyser
På CFBUPH finns bred erfarenhet av datainsamlingar och utveckling av olika typer av mätinstrument. Stefan arbetar även med psykometriska analyser, det vill säga om frågorna uppfyller kraven.
– Vi behöver ta reda på om frågorna fungerar som tänkt, exempelvis om det går att slå samman vissa frågor till dimensioner såsom ”emotionellt stöd” och ”respekt och bemötande”, förklarar Stefan Persson.
Frågorna ska förutom att fånga upp patienternas perspektiv också täcka in frågor som rör nationella riktlinjer. Från ett urval av 50-60 frågor blir det runt 35 frågor som kommer att användas i undersökningen. Samtliga landsting och regioner är med i Nationell patientenkät som samordnas av SKL.
För mer information
Kontakta Stefan Persson, 054-700 24 62, stefan.persson@kau.se
Läs mer om Nationell patientenkät här