CBU SEMINARIER
CBU arrangerar olika typer av seminarier och events både för andra forskare och för yrkesverksamma och intresserad allmänhet. Håll utkik här för att hålla dig uppdaterad om kommande seminarier.
VT-25:
Seminarium med Christian Persman, projektledare, kvalitetschef i Arvika kommun
Titel: Kan AI-baserade verktyg bidra till bättre samordning av stöd till unga?
Fredag 14 mars kl. 10.00-12.00
Plats: 1B364 Frödingsalen eller via Zoom: https://kau-se.zoom.us/j/61825602727
Beskrivning: I västra Värmland pågår arbetet Nära Vård Västra Värmland vilket inriktas i två spår. Äldrespåret och Barn- och ungdomsspåret. Inriktningen på arbetet inom unga - Barn- och ungdomsresan - är att samordna insatser mellan vård, hälsa och skola för barn och ungdomar med (och med risk för att utveckla) psykisk ohälsa. Målet är att underlätta för individen och möjliggöra bättre användning av resurser. En del av detta arbete är utforska möjligheterna att integrera tekniska lösningar i form av AI-baserade verktyg i befintliga processer i syfte att förbättra uppmärksamhet, kommunikation och uppföljning. Projektet är ett samarbete mellan kommunerna Årjäng, Eda, Säffle och Arvika samt Region Värmland, Karlstads universitet (CTF, CBU och datavetenskap) och stiftelsen Compare.
Öppen föreläsning, ingen anmälan krävs.
Kontakt: cbu@kau.se
Varmt välkomna!
Genomförda seminarier, HT-24:
Seminarium med presentationer från pågående forskningsprojekt med anknytning till CBU
Onsdag 11 december kl. 10:00 – 12:00 . Det finns möjlighet att delta på plats i 3A340 eller via Zoom: https://kau-se.zoom.us/j/69375955755. Det går bra att sprida inbjudan. Ingen föranmälan krävs!
Program:
10:00 Välkommen och introduktion av CBU
10:05 Charlotta Lindvall, doktorand i pedagogiskt arbete, ”Elevers psykiska välbefinnande – en jämförelse mellan särskilt begåvade elever och deras jämnåriga”
10:35 Gisela Priebe, professor i psykologi, ”Barn som växer upp med en förälder med psykisk ohälsa eller missbruk”
10:55 Paus
11:05 Mikael Hagström, doktorand i psykologi, ”Etiska aspekter vid forskning med flyktingbarn – en studie av etikprövningsansökningar”.
11:30 Evelina Landstedt, professor i socialt arbete, ”Hand in Hand We Stand – Ett utvecklings- och forskningsprojekt i samverkan för främjande av ungas psykiska hälsa i skolmiljö”
11:55 Tack och information om kommande program
12:00 Slut
Välkomna!
Kontakt: cbu@kau.se
Seminarium med Carolina Överlien, professor i genus-relaterat våld och hälsa vid NCK, Uppsala universitet
Titel: Våld i ungas nära relationer, med särskild fokus på det sexuella våldet
Fredag 8 november kl. 10.00-11.30 via Zoom: https://kau-se.zoom.us/j/66780571666
För intresserade finns det möjlighet att följa seminariet tillsammans i 5A308C (begränsat antal platser).
Ingen föranmälan krävs!
Föreläsningen kommer ha sitt avstamp i forskning om våld i ungas nära relationer, innan särskild fokus kommer läggas på det sexuella våldet. Utgångspunkten är en rad forskningsstudier om våld, som tydligt visar vikten av att vi lyfter det sexuella våldet specifikt. Detta är en form för våld som är tabubelagt, och med stor skadepotential på en mängd olika sätt, för den som utsätts. Röster från unga som utsatts, men också unga män som utsatt andra, kommer inkluderas.
Carolina Överlien är professor i genus-relaterat våld och hälsa, vid NCK, Uppsala universitet. Hon har forskat om barn och unga i utsatta livssituationer i många år, och under de senaste 10 åren speciellt om våld i ungas nära relationer. Carolina har publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar om barn och våld, gett ut flera böcker, och är medredaktör för Journal of Family Violence.
https://www.uu.se/centrum/nck/kunskapsbank-om-vald/forskare?query=61
Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, https://www.uu.se/centrum/nck
Välkomna!
Kontakt: cbu@kau.se
Seminarier om Project Support, en evidensbaserad insats för våldsutsatta familjer där barnet utvecklat problemskapande beteenden.
Metoden används i socialtjänsten. En av grundarna för metoden, professor Renee McDonald, kommer att utnämnas till hedersdoktor vid Karlstads universitet den 18 oktober. I samband med det ges möjlighet att möta henne, dels på en workshop och nätverksträff för tidigare deltagare i uppdragsutbildningen om Project support den 16 oktober och dels ett seminarium/webbinarium som inte förutsätter förkunskap om metoden den 17 oktober och som arrangeras tillsammans med CBU.
Läs mer på:
Seminarium med gästprofessor Alice Fothergill, Professor of Sociology, University of Vermont
Title: “Children, Youth, and Disaster: Lessons from Hurricane Katrina and the COVID-19 Pandemic.”
Her areas of scholarship and teaching include family and childhood studies, disaster vulnerability, gender, inequality, service learning, and qualitative methods. She has worked in the disaster sociology field since 1994. https://www.uvm.edu/water/profile/alice-fothergill
Fredag 13 september, kl. 10.00-11.30, 1B364 (Frödingsalen) på Karlstads universitet
För att delta digitalt, använd Zoom-länken: https://kau-se.zoom.us/j/66780571666
Ingen föranmälan krävs, men begränsat antal platser i salen.
Välkomna!