forskningsprojekt landskapsekologi

Ekologisk status av strandzonshabitat i förhållande till korttidsreglering under vintern
Syftet med projektet är att ge information om hur korttidsreglering påverkar isdynamiken och organismsamhällen i boreala vattendrag. Projektet kommer också att ge riktlinjer för vilka flödes- och vattennivåförhållanden som behövs för att säkerställa adekvat status för strandvegetationen, vilket är en lämplig indikator på habitatkvalitet. Vattenkraften bidrar till nästan hälften av Sveriges elproduktion och kommer att få ännu större betydelse i framtiden då vattenkraften, som är fossilfri och förnybar, spelar en nyckelroll i omställningen till ett hållbart energisystem. Korttidsreglering kan dock också leda till minskad artrikedom och minskad abundans av strömlevande fiskar, evertebrater och strandväxter. Det saknas kunskap om vilka aspekter av korttidsregleringen som är mest skadliga för olika grupper av organismer och processer. Detta gör det svårt att ge rekommendationer om hur effekterna av korttidsreglering kan mildras. Därtill kommer ytterligare utmaningar med ett förändrat klimat, där vattenföringens storlek och dynamik förändras över året samtidigt som en ökad risk för extrema flöden ställer nya krav.
Projekttid: 2023-2027
Finanisiärer: Swedish Energy Agency & Energiforsk AB via the Competence Center for Sustainable Waterpower (SVC)
Kontakt: Lutz Eckstein, lutz.eckstein@kau.se
Samarbetspartners: Umeå University (Roland Jansson, Birgitta Malm Renöfält)
Evidensbaserad bekämpning och monitorering av den invasiva blomsterlupinen längs artrika vägkanter
Syftet med projektet är att förbättra ekosystemfunktioner och tjänster längs artrika vägkanter och grön infrastruktur genom bevisbaserad kontroll och övervakning av invasiva växter på landskapsnivå. Huvudmålet är att utveckla en fenologidriven slåtterregim som är optimerad för kontroll av den problematiska invasiva blomsterlupinen (Lupinus polyphyllus) längs artrika vägkanter.
Projekttid: 2021 - 2025
Finansiärer: Trafikverket
Kontakt: Lutz Eckstein, lutz.eckstein@kau.se
Läs mer: Projektsida
Strandzonen i en föränderlig värld // The riparian zone in a changing world
Projektet handlar om strandzonvegetationen i boreala ekosystem, de ekologiska processerna som formar dessa växtsamhällen, såsom spridning, och hur dessa processer påverkas av mänskliga aktiviteter. Vi inkluderar även geologiska och hydromorfologiska faktorer i vår forskning, med målet att förbättra både grundläggande förståelse och bevarande av ekosystem, särskilt deras växtsamhällen. // The project centres on boreal riparian vegetation, the ecological processes that shape these plant communities, such as dispersal, and how they are affected by human society. We also take geological and hydromorphological factors into account, and aim to increase both fundamental knowledge and improve the conservation of these ecosystems, especially their plant communities.
Projekttid: 2019-2024
Finansiärer: NRRV (intern finansiering via Kau) // RivEM (internal funding by Kau)
Kontakt: jacqueline.hoppenreijs@kau.se
