Biologi
Ämnet biologi handlar om alla livsformer på jorden, deras strukturer, funktioner, samspel och släktskap. Karlstads universitet erbjuder grundläggande kurser inom cellbiologi, genetik, botanik, zoologi och ekologi samt fördjupande kurser inom främst ekologi, evolution och naturvård.
Målen med våra kurser och program är att ge dig kunskap och förståelse för biologiska problemställningar och att uppöva dina färdigheter i ett undersökande, problemorienterat arbetssätt. Grundutbildningen leder till en kandidatexamen som kan byggas på med masterexamen med inriktning mot ekologi och naturvård. Både biologiprogrammet och masterprogrammet kan läsas såväl på campus som på distans. Masterutbildningen ges på engelska eftersom utländska studenter deltar. Du kan även välja att bli lärare i biologi på högstadium och gymnasium inom ramen för ämneslärarprogrammet.
Forskning
NaturResurs Rinnande Vatten, NRRV
Den ekologiska forskningen är fokuserad på rinnande vatten och innefattar både grundforskning och tillämpad forskning. Mycket av forskningen inom vår forskningsprofil handlar om att studera olika ekologiska samband i naturen såväl som att studera hur människan påverkar den värdefulla naturresurs som rinnande vatten utgör, och hur denna påverkan kan mildras. Forskningen behandlar huvudsakligen fisk, men även andra organismer studeras. I vår grundforskning arbetar vi med frågor om fiskars vinterekologi, och betydelsen av kopplingen mellan land och vatten för laxartad fisk. I vår tillämpade forskning studerar vi frågor kring vattenreglering, fiskpassage, fiskvandring, kompensationsodling och hotade musselarter.
Landskapsekologi
Forskning inom landskapsekologi fokuserar på hur landskapets mönster och processer påverkar ekologiska system och biologisk mångfald. Gruppen arbetar med att förstå de ekologiska och miljömässiga konsekvenserna av markanvändning, habitatfragmentering och landskapets dynamik över tid. Forskningsområden inkluderar spridning av invasiva arter, gräs- och våtmarker, interaktioner mellan människa och natur, och utveckling av verktyg för hållbar förvaltning av landskap.
Evolutionsbiologi
Forskning inom evolutionsbiologi innefattar både grundläggande och tillämpade frågor. Forskningen fokuserar på sexuellt urval och sexuella konflikter, evolutionär ekologi och kvantitativ genetik. Våra studieorganismer är främst djur, alltifrån bananflugan, Drosophila melanogaster i laboratrorieförsök till vilda djur som till exempel trollsländor, fiskar och amfibier. Arbetet med dessa djur inkluderar laboratorie- och fältexperiment, studier av vilda populationer och teoretiska studier.
Science, Mathematics and Engineering Education Reseach, SMEER
Den didaktiska forskningen är inriktad mot undervisning inom områdena fotosyntes, biodiversitet, genetik, klimat och hållbar utveckling. Den didaktiska forskning är i huvudsak praktiknära, vilket innebär att den syftar till att vara tillämpbar i undervisningspraktiken och utveckling av undervisning genom så kallad educational design research är något som därför kännetecknar delar av den praktiknära forskningen. En stor del av vår biologididaktiska forskning har en koppling till undervisning och lärande för hållbar utveckling, där vi intresserar oss för utbildningsystemets alla nivåer, vilket innefattar elever (studenter), lärare, skolledare, men även skolan som organisation.