Upphovsrätt för forskare

Ekonomisk och ideell rätt
Du har som forskare har ensamrätt att bestämma över användningen av dina forskningspublikationer. Upphovsrätten består av två delar, en ekonomisk rätt och en ideell rätt. Den ekonomiska rätten ger skaparen av ett verk möjligheter att publicera eller sprida sitt verk. Den ekonomiska rätten överlåts ofta till förlagen vid publicering i vetenskapliga tidskrifter eller böcker. Den ideella rätten innebär att användaren av verket skall ange upphovsrättspersonen vid citering och att man inte får förvanska verket.
- Läs mer om Upphovsrättslagen
Publiceringsavtal
I publiceringsavtalet bestäms villkoren för användning och det är viktigt att du vet hur artikeln kan användas både före och efter publicering. Det finns ett antal internationella avtalsmallar, t.ex. SPARC Author Addendum där du kan få hjälp med att skapa ett avtal efter dina behov och som biläggs förlagsavtalet.
Open Access
Ett sätt att behålla upphovsrätten och kunna förfoga över ditt material samtidigt som du tillgodoser forskningsfinansiärernas krav är att publicera Open Access. För att kontrollera förlagens riktlinjer och vilka möjligheter du har att publicera open access kan du använda söktjänsten SHERPA/RoMEO
- Läs mer om Open Access
Creative commons
Det enklaste sättet att publicera forskningsresultat öppet tillgängligt är att använda en Creative Commons-licens (CC-licens). Creative Commons tillhandahåller olika grader av licenser som anger på vilka sätt andra får använda ditt verk, och de flesta Open Access-förlag sätter automatiskt en CC-licens på artiklar.
- Läs mer om Creative Commons för forskare
Användning av andras material
Som forskare och upphovsrättsinnehavare har du rättigheter men du har även skyldigheter när du använder andras material. Bilder, foton, illustrationer, tabeller m.m. har ett upphovsrättsligt skydd och det är viktigt att du har nödvändiga tillstånd om du använder andras material i din publikation.
- Läs mer om Bilder och upphovsrätt
