Upphovsrättslagen
Upphovsrätten är den lagliga rätt som den eller de som skapat ett verk har, rätten att bestämma vad som får göras med verket.
I princip allt material som används för undervisning och forskning är upphovsrättsligt skyddat. Det gäller kopior ur böcker eller tidskrifter, bilder, skisser, fotografier, musik, film, noter eller sådant som anställda eller studenter själva producerar. Upphovsrätten gäller oavsett uttrycksform, dvs. om det är tryckt material, från internet eller i annan form.
Upphovsrättslagen
Upphovsrätten består av en ekonomisk rätt och en ideell rätt. Den ekonomiska rätten, som kan överlåtas enligt avtal, innebär i princip ensamrätt att mångfaldiga verket och göra det tillgängligt för allmänheten. Den ideella rätten innebär att när ett verk framställs eller görs tillgängligt för allmänheten, skall upphovsmannen anges. Upphovsmannen har också rätt att motsätta sig ändringar av verket.
Upphovsrätten uppkommer automatiskt när ett verk skapas och det krävs ingen registrering. Skyddstiden varar enligt huvudregeln under upphovsmannens livstid + 70 år. Upphovsrätten ser olika ut för text och för bild, musik och film.
Vissa allmänna handlingar, författningar, beslut av myndigheter mm omfattas inte av upphovsrätten. Det finns också möjligheter att kopiera begränsade delar av ett verk för privat bruk.
Att använda upphovsrättsskyddat material
Genom att citera och referera rätt och känna till vilka undantag, licensavtal eller fria resurser som finns kan vi hantera andras och eget material på ett korrekt sätt. Man kan också själv som upphovsman tala om hur man vill att materialet skall användas av andra genom avtalslicenser som t.ex. Creative Commons.
Introduktion till upphovsrätt (05:58)
En produktion av Webbstjärnan i samarbete med Internetguider på Stiftelsen för Internetinfrastruktur.SE