Upphovsrätt och plagiering
Upphovsrätten är den lagliga rätt som den eller de som skapat ett verk har, dvs rätten att bestämma hur verket får användas. Upphovsrätten uppkommer automatiskt och ingen registrering krävs. I princip allt material som används i undervisning eller forskning är skyddat. Skyddstiden varar som regel under upphovsmannens livstid + 70 år.
Ekonomisk och ideell rätt
Du har som forskare har ensamrätt att bestämma över användningen av dina forskningspublikationer. Upphovsrätten består av två delar, en ekonomisk rätt och en ideell rätt. Den ekonomiska rätten ger skaparen av ett verk möjligheter att publicera eller sprida sitt verk. Den ekonomiska rätten överlåts ofta till förlagen vid publicering i vetenskapliga tidskrifter eller böcker. Den ideella rätten innebär att användaren av verket skall ange upphovsrättspersonen vid citering och att man inte får förvanska verket.
- Läs mer om Upphovsrättslagen
Publiceringsavtal
När ditt manus blivit accepterat för publicering behöver du godkänna förlagets publiceringsavtal som bestämmer villkoren för din och andras användning. Läs noga igenom avtalet. Det är viktigt att du vet hur artikeln eller kapitlet kan användas både före och efter publicering. Om du har publicerat din forskning och överlåtit dina ekonomiska rättigheter till ett förlag behöver du söka tillstånd för att få återanvända din text. Därför bör du be att få behålla vissa rättigheter, tex att använda delar av materialet i undervisning eller i en avhandling.
Open Access
Ett sätt att behålla upphovsrätten och kunna förfoga över ditt material samtidigt som du tillgodoser forskningsfinansiärernas krav på öppen tillgång är att publicera open access.. För att kontrollera förlagens riktlinjer och vilka möjligheter du har att publicera open access eller att parallellpublicera kan du använda söktjänsten SHERPA/RoMEO Oavsett var du tillgängliggör/publicerar ditt material är det viktigt att kontrollera de upphovsrättsliga villkoren.
- Läs mer om Open Access
Creative commons
Det vanligaste sättet att publicera forskningsresultat öppet tillgängligt är att använda en Creative Commons-licens (CC-licens). Creative Commons tillhandahåller olika grader av licenser som anger på vilka sätt andra får använda ditt verk utan att behöva be dig eller förlaget om tillstånd. De flesta Open Access-förlag sätter automatiskt en CC-licens på artiklar. En CC-licens påverkar inte din ideella upphovsrätt, användaren måste ge erkännande till dig som upphovsperson. Den mest öppna licensen är CC BY och är därför den licens som de flesta forskningsfinansiärer kräver. Om du väljer en mer restriktiv licens som inte tillåter kommersiellt bruk är det viktigt att kontrollera dina rättigheter gentemot förlaget.
- Mer om Creative Commons-licenser
- Creative Commons för forskare (Kungliga biblioteket)
- Välj Creative Commons-licens (Creative Commons international)
Användning av andras material
Som forskare och upphovsrättsinnehavare har du rättigheter men du har även skyldigheter när du använder andras material. Du får lov att citera andras texter men inte ”återpublicera” någon annans material. När det gäller bilder, foton, illustrationer, tabeller med mera så kan de inte citeras men de har ett upphovsrättsligt skydd och det är viktigt att du har nödvändiga tillstånd om du använder detta material i din publikation.
- Läs mer om Bilder och upphovsrätt
Vägledning vid plagiering
Den här vägledningen kan användas som stöd när du som Kau-forskare eller doktorand utsätts för plagiering. Möjligheterna för plagiering ökar i och med den ökande digitala spridningen av publicerade arbeten, samtidigt ökar också möjligheten att upptäcka plagiering.
Du som är forskare eller doktorand kan få stöd av din fakultet och din institution. Stöd eller information kan även ges av biblioteket och Kau:s jurister.
- Om du har upphovsrätten till verket kan du väcka frågan om misstänkt plagiering till prefekten på din institution och dekanen på din fakultet. Om du är doktorand bör du även informera din handledare.
- Fakulteten kan ge dig stöd när du granskar fallet. Universitetsbiblioteket kan bidra med information om till exempel vilken publiceringskanal som publicerat det misstänkta plagiatet. Skulle det visa sig att det är ett plagiat och ärendet bör drivas vidare bör även rektor informeras. Därefter bedömer man från fall till fall vem som ska ansvara för vidare åtgärder, och vilka dessa i så fall är.
- När du har granskat fallet bör du uppmärksamma det förlag som publicerat ditt verk på den misstänkta plagieringen. Förlagen värnar sina egna och författarnas rättigheter och kan ha egna rutiner för plagieringsärenden.