Textinnehållet
Standardsidans innehåll består av titel, ingress, brödtext och högerspalt. Redigeringsverktygets innehållsfält ger dig flera olika möjligheter att ordna innehållet på en sida på ett bra sätt. Här ser du vilka fält som gör vad på sidan.
Titel
Här skriver du sidans rubrik, den som syns på webbsidan när den öppnas. Titeln formateras automatiskt.
Ingress
Sammanfattning av innehållet på sidan skrivs i detta fält, och syns som text i fetstil mellan titel och brödtext. Tänk på att inte skriva för långt - ingressen ska ge en snabb överblick av innehållet och locka till vidare läsning. Ingressen formateras automatiskt - det går alltså inte att ändra stilen på den.
Brödtext
Här skriver du eller klipper in webbsidans brödtext-innehåll. Till din hjälp för att formatera och strukturera texten finns en verktygsrad ovanför som beskrivs nedan.
Teckenformat
Teckenformat ger dig möjlighet att skapa mellanrubriker. Tänk på att ha korrekt hierarki på rubriker! För att förhindra att brödtext också formateras som mellanrubrik, var noga med att separera rubrik och brödtext med radbrytning.
Teckenstil
Teckenstil används för att ge brödtexten fet stil (B) eller kursiv stil (I). Du kan också radera formatering på vald text (Tx).
Länkverktyget
Länkverktyget använder du för att skapa länkar. Du kan också radera en länk från markerad text med det kryssmarkerade länkverktyget. Det finns i dagsläget två länkningsknappar - men använd den högra så får du lite ökad funktionalitet, t ex när du skapar länkningar till mejladresser (se nedan).
Listor
Listor används för uppräkningar eller steg-för-steg-instruktioner. Punktlistor och numrerade listor formateras automatiskt.
Källa
Källa visar innehållets html-kod (används ej).
Tabellverktyget
Med detta verktyg kan du placera tabeller på sidan. Verktyget fungerar ungefär som i MS Word.
Ta bort/Återskapa
Ta bort (pil vänster) avlägsnar senast tillagda ändring, och Återskapa (pil höger) tar tillbaka den.
Tips och tricks
- Radbrytning - Ett enkeltryck på retur-tangenten ger automatiskt korrekt avstånd mellan stycken. Du behöver alltså inte göra två radbrytningar för att skapa mellanrum mellan två paragrafer.
- När du lägger till en mejladress, se till att klicka på den högra länk-symbolen. Om du skriver in en mejladress i fältet, kan du välja om det ska anges som mejladress. Annars kan du bara skriva in "mailto:" före adressen (inget mellanslag).
- Tänk på att inte skapa länkar direkt i brödtexten - bryt alltid ut länken och placera den under stycket som den hör till med en kort fras som hänvisar vidare, till exempel Läs mer om (ämnet) här. Detta för att öka sidans tillgänglighet för funktionshindrade (och det ser snyggare ut).