Ladda upp bilder till Drupal
Drupal har ett inbyggt bildhanteringsverktyg som du kan ladda upp bilder till. Här ser du hur detta går till.
Hitta till verktyget
Bilder laddas upp i en särskild flik under Innehåll, som heter Media. Klicka på den.
Lägg till bild
Fliken Media fungerar ungefär som Innehåll - den listar alla bilder som finns uppladdade efter uppladdningstid i fallande ordning. Här kan du också söka efter en specifik bild på olika sätt. För att lägga till en bild eller ett foto, klicka på Lägg till media.
Välj därefter Bild.
Inställningar för bilder
Sidan du nu hamnar på innehåller fält för att ladda upp bild och göra diverse inställningar. Här nedan förklaras varje fält uppifrån och ned.
Medienamn
Här fyller du i vad bilden ska heta i Drupal. Detta är inte filnamnet, som inte spelar någon roll för normal bildhantering. Tänk på att skriva ett namn som gör bilden lättfunnen när du eller någon annan sedan söker. Det går att använda mellanslag. Namnexempel: "Drupalkurs Bildhantering Lägg till bild". Alla orden i namnet blir sökbara, så en sökning på "Lägg till" skulle inkludera aktuell bild i sökresultatet.
Bildfil
Här söker du reda på bildfilen på din dator och laddar upp den. När den är uppladdad försvinner knappen och en liten tumnagel-bild dyker upp under rubriken. En textrad med bildfilens namn och en knapp Ta bort dyker också upp under fältet Alternativ text. Du använder Ta bort för att ladda upp en annan fil - när du trycker på den återställs sidan till ursprungsläget.
Alternativ text (alt-tag)
Fältet Alternativ text dyker upp när du valt en bildfil på din dator. Den används av sökmotorer och av verktyg för att läsa av sidor för t ex synskadade. Om bilden är enbart dekorativ, behöver den inte fyllas i. Om den innehåller information, bör den beskrivas här i korta ordalag. Ett bra knep är att tänka sig att du ska beskriva den för någon i telefon. Om du använder en webbläsare som kan visa sidans html-kod, exempelvis Firefox eller Chrome, kan du kan kontrollera om en bild har en alt-tag ifylld. Högerklicka på bilden och välj "Inspect" eller "Inspect Element" eller "Inspect Accessibility Properties". Då presenteras html-koden där det går att utläsa om alt-tag är ifylld. Du kan även använda verktyget Siteimprove för att säkerställa att din sida är korrekt tillgänglighetsanpassad.
Fotokreditering
Om bilden eller fotot har skapats eller tagits av någon utanför universitetet, t ex en professionell fotograf, ska dennes namn skrivas här. Om bilden har tagits av en anställd på universitetet, lämna fältet tomt.
Mapp
Här väljer du vilken mapp bilden ska placeras i. Fältet är obligatoriskt, det vill säga du kan inte spara bilden till Drupal utan att välja en mapp. Här gäller det att veta vad mappen heter. Fältet fungerar dock som ett sökfält, så det räcker med att skriva i några få ord eller bokstäver för att hitta rätt mapp. Se exempel nedan.
Bildmappar finns tillgängliga efter till exempel ämne, grupp, campus eller verksamhet.
Spara och publicera
När du har gjort dessa inställningar, kan du spara och publicera. Bilden behöver inte placeras någonstans, eftersom bilder hanteras via mappar snarare än sidor. När du klickat på Spara och publicera, hamnar du på en sida där du kan se bilden i sin originalstorlek.
För att använda bilden på en sida, se Bilder och filer.