Stilguide för kau.se
Vår webbplats utseende styrs till stor del av ett inbyggt ramverk som automatiskt formaterar sidor till en viss stil. Universitetets kommunikation ska vara konsekvent och det ska vara lätt att känna igen sig från en del av webben till en annan. Här hittar du exempel på hur du kan göra så att dina webbsidor följer samma mönster som övriga webbplatsen.
Ingress
Lägg alltid till en ingress på en textsida. Ingressen fungerar som sammanfattning av sidans innehåll och gör det enkelt för besökaren att upptäcka om det är rätt sida eller ej. Det är med andra ord den texten de flesta kommer att läsa. Det är också viktigt för sökbarheten på webben - till exempel är det i ingressen som Google först letar efter nyckelord i texten. Ingressen ökar alltså chansen för att hitta till sidan.
Rubriker och rubriknivåer
Var konsekvent när du väljer rubriknivå. Om det är en huvudrubrik på sidan, använd Rubrik 2. För en mellanrubrik, använd Rubrik 3, och så vidare. När du skriver en rubrik, tänk på att den ska innehålla nyckelord från stycket som följer.
Styckeindelning och mellanrubriker
Ju längre en text är, desto viktigare att då och då bryta av med en mellanrubrik. Besökare på en sida orkar sällan läsa långa textsjok till slut om de inte bryts upp med mellanrubriker. Det gör det också enklare att hitta i texten om det är något specifikt som besökaren letar efter.
Länkar i brödtexten
Placera aldrig länkar mitt i löpande text, som till exempel här. Välj istället att placera alla länkar efter eller inuti ett stycke.
Den främsta anledningen till detta är tillgänglighet. Länkar mitt i en brödtext stör flödet för besökare som använder olika typer av verktyg för att ta till sig texter på webben. Gör länken eller länkarna till en punktlista för att tydligt skilja den från själva brödtexten. Sist men inte minst: skriv en tydlig fras som förklarar var besökaren hamnar när hen klickar på länken!
Kontaktinformation i högerspalten
Kontaktinformation på en sida hör hemma i högerspalten. Lägg alltså inte kontaktinformation i brödtexten, oavsett vilken typ av information det är - även om det är anmälan till konferens eller liknande. På det sättet är vi konsekventa med var kontaktinformation hittas, vilket förenklar för besökare.
Hur du ställer upp kontaktinformation ser du i högerspalten på den här sidan. Notera att alla uppgifter inte måste vara med - om det saknas ett nummer eller rumsnummer inte önskas, hoppa bara över det. Det måste dock minst finnas en mejladress.
Tips & tricks
- För att få enkel radmatning trycker du shift+return
- Glöm inte att göra en länk av mejladressen. Om du väljer länkverktyget med lilla pluset till höger och klistrar in mejladressen, kan du välja att automatiskt göra en mejl-länk av den.
Telefonnummer
Enligt Myndigheternas skrivregler ska telefonnummer skrivas som följande exempel:
- 054-700 10 00
- 0550-123 45
- 070-123 45 67
Kom alltså ihåg kort tankstreck och mellanslag, samt att dela upp riktnummer och nummer för mobilnummer.