Innehåll Vägledarkonferens 2024
Här är det preliminära innehållet för Vägledarkonferensen 21-23 maj 2024. Innehållet kommer att fyllas på löpande och sidan uppdateras efter hand.
Dag 1:
Lars Ivarsson
Lars Ivarsson som är docent i arbetsvetenskap reflekterar kring begreppen motivation, drivkraft och inspiration, i det reflexiva senmoderna samhället där självförverkligande har ett högt värde.
UHR
Rubriken för denna programpunkt är Ämnesbetyg i antagning till högskolestudier VT26 och framåt.
I och med att ämnesbetyg kommer att införas i gymnasial utbildning från och med 1 juli 2025 har UHR i uppdrag att ta fram föreskrifter för grundläggande och särskild behörighet, men också tillämpningar och anpassningar för antagningssystemet.
Övergången till ämnesbetyg innebär att eleven kommer att läsa en eller flera nivåer i ett ämne, i stället för att som idag läsa kurser. Elevens slutliga betyg utgörs av den högsta och sista nivån som eleven läser.
Dag 2:
Torild Carlsson
Rubriken för denna programpunkt är Äntligen måndag - arbetsmarknad för alla.
Vad händer om vi vänder upp och ner på arbetsmarknaden? Om vi, för en stund, pausar diskussioner om institutioner, problemgrupper och bristyrken och istället söker svar i en personcentrerad arbetsmarknad där arbetstagares och arbetsgivares problemlösning sätts i centrum.
Torild Carlsson leder Ibility Institute som sedan 2000 har tagit fram en omfattande forskningsportfölj med bas i vägledningstjänster för arbetsliv och arbetsmarknad. Han har en bakgrund inom ekonomi och socialpsykologi och samarbetar med forskare från en rad andra områden. Hans böcker i serien Äntligen måndag används i undervisningen på ett antal universitet i Sverige och Danmark.
Thomas Blom
Thomas Blom är professor i kulturgeografi och har sedan mitten av 1990-talet undervisat och forskat inom turism. Han har särskilt studerat vad det är som gör att när vi ikläder oss rollen som turister lockas av att besöka. Mat och dryck är här en viktig faktor och inte minst fika, vilket han i sitt föredrag kommer att prata om!
Martina Jordan
Martina Jordan, doktorand i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Hon forskar om lärares tillämpning av motiverande samtal i skolan. Martina har tidigare arbetat som mental coach inom idrotten, och har många års erfarenhet av att tillämpa motiverande samtal. Martinas inspel kommer ge en introduktion till Motiverande samtal och hur det kan tillämpas för att främja studenters motivation.
Dag 3:
Karin Adelsköld
Rubriken för denna programpunkt är Kul på jobbet -humor och arbetsmiljö.
Forskningsresultaten är tydliga: glada anställda presterar bättre på jobbet, medarbetare som har roligt känner minskad stress och kollegor som får skratta tillsammans har lättare att samarbeta. Men hur har man kul på jobbet i praktiken? Och hur kan man med hjälp av humor hålla motivationen och teamkänslan uppe i det vardagliga arbetet?
Journalisten och komikern Karin Adelsköld berättar om den senaste humorforskningen och visar hur man rent konkret kan öka effektiviteten och kreativiteten samt minska stressen med hjälp av humor. På såväl arbetsplatsen som i livet.