Projektbeskrivning

TELL-ability är ett forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet (dnr 2022-02920) som bedrivs vid Karlstads universitet 2023-2025 av Erica Sandlund (projektledare), Birgitta Ljung Egeland, Silivia Kunitz och Christina Olin-Scheller.
Att berätta och dela berättelser har länge betraktats som centralt för mänsklig erfarenhet, minne och föreställningsförmåga. I projektet ser vi muntligt berättande i samtal som en specifik narrativ kompetens, i och utanför klassrummet, som möjliggör utveckling av både ämneskunskaper och mellanmänsklig förståelse. Kunskap om hur muntligt berättande upplevs och iscensätts i språkklassrummet är dock begränsad. Syftet med projektet är därför att fördjupa kunskapen om muntligt berättande i andraspråksundervisning, med fokus på skolämnena svenska som andraspråk och engelska.
Tre delstudier som omfattar lärare och elever i årskurs 9 ingår i projektet. Här kombineras narrativa och interaktionella ansatser och materialet består av klassrumsinspelningar, undervisningsmaterial och läromedel, samt lärar- och elevintervjuer. I projektet ingår en interventionsstudie där olika övningar som utvecklas inom ramen för projektet iscensätts. Videoinspelningar gör det möjligt att analysera de interaktionella kompetenser som synliggörs i övningarna.
Projektet förväntas bidra till andraspråksfältet, språkdidaktiken och till forskning om interaktionell kompetens genom empirisk kunskap om såväl narrativ kompetens i social interaktion som om elevers och språklärares upplevelser och erfarenheter av muntligt berättande. Därtill förväntas projektet även bidra till teoriutveckling inom ämnesspecifik didaktik och det muntliga berättandets roll för att uppfylla skolans övergripande mål. Projektet söker förstå och dokumentera hur berättande som interaktionell kompetens kan utvecklas i andraspråksundervisningen, samt möjligheter och utmaningar som ryms i muntligt berättande för unga människors personliga och sociala utveckling.
