Kemi - undersökning av halten myoglobin i nötkött
Myoglobin är ett protein som finns i hjärta och skelettmuskel och där funktionen är att lagra molekylärt syre som behövs vid cellandningen.
Vad
Proteinet kan förekomma i oxiderade form eller reducerad form. I levande celler överväger den reducerade formen, men i icke-levande celler bildas emellertid efterhand allt mer oxiderade former.
Kött som säljs i affärerna innehåller från början mest reducerat myoglobin och har en röd färg, och efter hand oxiderar det allt mer och färgen skiftar då åt det bruna hållet.
Innehåll
Vid den här laborationen preparerar vi fram myoglobin från köttfärs och undersöker hur mycket myoglobin som är reducerat, respektive oxiderat. Vi kommer även att reducera proteinet och därefter mäta koncentrationen av myoglobin i köttfärsen (mg/ml).
Hur länge
Laborationen beräknas ta 3 timmar och är lämpligast för elever som läser Kemi 2.
Kontaktuppgifter
Anna Smedja Bäcklund, universitetslektor Kemi
Telefon: 054-700 12 63, 0731-58 25 81 E-post:
E-mail: anna.s.backlund@kau.se
