
Svenska språket
Svenska – från runor till sms
Svenska är det samhällsbärande språket i Sverige. Det är därför viktigt att förstå dess roll, användning och historiska utveckling.
Universitetsämnet svenska omfattar skrift- och talspråk och spänner över olika tider, från runinskrifter till digital kommunikation. Här står frågor om uttrycksmöjligheter, inlärning och variation i centrum. Hur används språket i olika situationer? Hur lär vi oss språket? Hur lär vi oss genom språket?
Svenska i lärarutbildningen
Karlstads universitet erbjuder lärarutbildning på campus och distans för förskolan, grundskolan och gymnasiet. I samtliga lärarprogram ingår svenskämnet som en kombination av svenska språket och litteraturvetenskap. Det är också möjligt att läsa fristående kurser i svenska för att få ämnesbehörighet som lärare.
Se mer information under Lärarutbildningen och kontakta studievägledare om hur fristående kurser kan ge lärarbehörighet.
Ämneslärarprogrammet för gymnasieskolan innehåller studier i två ämnen, ett huvudämne som omfattar 120 högskolepoäng (hp) i kombination med ett ytterligare ämne som omfattar 90 hp.
Nedan hittar du rekommenderad studiegång för ämneslärarprogrammet.
- Rekommenderad studiegång Ämneslärarprogrammet gymnasieskolan: Svenska som förstaämne
- Rekommenderad studiegång Ämneslärarprogrammet gymnasieskolan: Svenska som andraämne
Observera att med ämneskombinationen svenska och samhällskunskap blir programmet en termin längre då båda ämnena alltid har omfattningen 120 hp. som skolämne på gymnasiet.