Enhancing Local Readiness for Co-creating with Youth
Enhancing Local Readiness for Co-creating with Youth (ReCoCreaYOUTH) är ett internationellt projekt med 8 partner som samordnas av KAU under ledning av dr. Inga Narbutaite Aflaki, universitetslektor i statsvetenskap. Projektet syftar till att utforska hur lokala myndigheter arbetar med demokratiska deltagarmetoder riktade mot bredare grupper av ungdomar för att öka relevansen av deras tjänster och skapa offentligt värde inom lokala frågor av gemensamt intresse.
Projektet riktar sig till deltagande kommuner och hjälper dem att organisera deltagande pilotprojekt med olika grupper av ungdomar med målet att förbättra den lokala beredskapen att samskapa offentligt värde med unga invånare. Detta mål uppnås genom att testa nya metoder, verktyg och plattformar för mer direkt, dialogbaserat och inkluderande ungdomsdeltagande, och att pilota dem tillsammans med ungdomarna.
Projektkonsortiet är uppbyggt enligt en trippel helix-modell, det vill säga som en konstellation av forskare, kommunala yrkesverksamma och ideella organisationer – alla aktiva inom demokratiska deltagarmetoder och med målet att lära genom att dela olika former av kunskap – teoretisk, praktisk och metodologisk.
Det samlar tre universitet (Karlstads universitet, Åbo Akademi och Tallinns universitet), sex kommuner (tre som ordinarie partner - Alvesta i Sverige, Vasa och Nykarleby i Finland och tre till i Estland som deltagare – Viljandi, Kuusalu och Võru) samt två ideella organisationer (Coompanion Kronoberg, Sverige och GTL lab i Estland).
Projektet pågår från den 1 januari 2024 i 33 månader fram till september 2026 och finansieras av Europeiska kommissionens Erasmus+ KA220-program, Samarbetsprojekt inom ungdomssektorn. Den totala budgeten är cirka 4 miljoner SEK (400 000 EUR).
De planerade resultaten av projektet kommer att inkludera:
- Aktivt nå ut till och engagera målgrupper av ungdomar i fem lokala pilotprojekt av samskapandeprocesser som medieras genom kontextuellt nya samskapandeverktyg och en utvärdering av deras implementering.
- Riktlinjer för andra (medelstora och mindre) kommuner och ideella organisationer som står inför liknande utmaningar men saknar kunskap om samskapande för att underlätta demokratiska förändringar och innovationer samt ungdomars egenmakt.
- Multiplikatorevenemang och utbildningssessioner där den samlade uppsättningen av samskapandeverktyg kommer att spridas.
Kontaktuppgifter:
Projektledare: dr Inga Narbutaité Aflaki: inganarb@kau.se; +46 (0)733018950
Projekforskare: dr Magnus Lindh – magnus.lindh@kau.se.

