Kognitiv kontroll hos personer med långvarig smärta
Projektet "Träning av kognitiv kontroll hos personer med långvarig smärta: Effekternas varaktighet, generalisering och inverkan på psykisk hälsa" undersöker om kognitiv träning leder till bättre kognitiv funktionsförmåga och psykisk hälsa hos personer med långvarig smärta samt hur länge i så fall effekterna varar. Studien är nu avslutad.

Syftet med denna studie är att undersöka om kognitiv träning leder till bättre kognitiv funktionsförmåga och psykisk hälsa hos personer med långvarig smärta samt effekternas varaktighet över tid. Vi studerar även kognitiv funktionsförmåga hos personer med långvarig smärta i jämförelse med en frisk kontrollgrupp. Projektet kommer att fokusera på grundläggande frågor kring inlärningspotential efter långvariga smärtrelaterade tillstånd och ge insikter i kompensationsmöjligheter för de som drabbas.
Omkring 40 patienter med långvarig smärta kommer att rekryteras till en kognitiv träningsgrupp eller väntelistekontroll. Före, efter och vid en uppföljning efter sex månader, erbjuds flera kognitiva tester samt skattningsskalor som mäter psykisk hälsa, livskvalité, sömn och upplevd smärta för att kartlägga träningseffekternas natur. Träningen kommer även att utvärderas vad gäller acceptans och följsamhet.
Bakgrund
Muskuloskeletala sjukdomar och långvarig smärta är en av de främsta orsakerna till både sjukskrivning och hälso- och sjukvårdskonsumtion i Sverige. Att finna effektiva evidensbaserade behandlingsmetoder är av stor vikt. En växande forskningslitteratur visar att långvarig smärta medför nedsättningar i flera kritiska kognitiva funktioner såsom minne, uppmärksamhet och exekutiva funktioner.
Tidigare forskning har även visat att kognitiv funktionsförmåga är av vikt för att tillgodogöra sig behandling, reglera emotioner och för återgång till arbete. Att få kunskap om hur kognitiv förmåga påverkas som funktion av långvarig smärta samt utvärdera behandlingseffekter av en icke-farmakologisk kognitiv intervention kan ge ett viktigt kunskapstillskott till fältet.
Projektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Region Värmland.
Medverkande är:
Leg psykolog Ann-Sofie Enyck, Region Värmland
Leg läkare Gordon Riemersma, Region Värmland
Leg psykolog, doktorand Andreas Nelson, Region Värmland och Karlstads universitet
Leg psykolog, doktorand Hanna Malmberg Gavelin, Umeå universitet
Leg psykolog Ida Joby, projektassistent, Region Värmland
Psykologkandidat Victoria Ringblom, projektassistent, Karlstads universitet
