BioSirk
Interreg Sverige-Norge, Delområde: Inre Skandinavien
BioSirk ska stärka gränsregionens kunskap och kompetens genom kontakt mellan forskning, utbildning och näringsliv inom de tematiska områdena
1) Trä för och i konstruktioner, produkter och tjänster
2) Förpackningsutveckling
3) Livscykeloptimerade processer för värdeskapande med trämaterial.
Projektägare på svensk sida är Karlstads Universitet och på norsk sida OsloMet. Den totala budgeten är 1 381 942 EUR, varav 440 971 EUR är EU-stöd och 200 000 EUR är norska IR-midler. Projektperioden är 3 år.
Medfinansiärer och samarbetspartners
Norwegian Wood Cluster
Byggdialog Dalarna
Emballasjeforeningen
Grön Punkt
Paper Province
Karlstad Innovation Park
Högskolan Dalarna
Høgskolen Innlandet
Mål
Det övergripande målet för BioSirk är att med gemensamma gränsöverskridande kunskapsspridande insatser bidra till hållbar regional tillväxt i en dynamisk bioekonomi i gränsregionen genom att skapa och sprida ny kvalitetssäkrad kunskap, göra internationellt framtagen ny kunskap av högsta kvalitet tillgänglig för näringsliv och offentlig sektor i regionen samt främja omsättning av ny kunskap till produkt- och tjänsteinnovationer.
Kraftsamlingen av insatserna sker mot de områden som identifierats med hjälp av smart specialisering, dvs. industri som i vid mening arbetar med användning och förädling av trämaterial. Kunskapsspridande inom regionen skall generera idéer som ska kunna bli produkter och tjänster som i sin tur skapar möjligheter för nya arbetstillfällen genom etablering av nya företag eller tillväxt av befintliga företag i gränsregionen.
BioSirk konkreta delmål är att projektets aktiviteter och resultat ska göra:
• att utbildningsnivån i gränsregionen varaktigt höjs genom att fler personer har genomgått eftergymnasiala utbildningar på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå.
• att rörligheten över gränsen ökar så att matchningen och kompetensförsörjningen i gränsregionen varaktigt stärks.
• att samverkan mellan högre utbildning, forskning, teknisk utveckling och innovation i gränsregionen varaktigt stärks, särskilt genom att utbildningens och forskningens inriktning påverkas av företagens behov.