Förpackningar för hållbar utveckling
Vår vision är att bidra till en hållbar framtid där mindre mat slösas bort och förpackningar utformas, köps och används med avsikt att minimera miljöpåverkan i samband med produktens hela livscykel.
För att uppnå detta behöver vi mer kunskap om hur förpackningsegenskaper interagerar med mänskliga behov av olika slag, livscykeluppskattningar om hur mycket förpackningsmaterial som kan motiveras ur miljösynpunkt för att minska matavfall och kunskap om drivkrafter som få saker händer. Frågan är väldigt komplex och den miljövänligaste lösningen kan skilja sig radikalt mellan olika livsmedelsprodukter, kulturer och andra omständigheter, som hur återvinning är organiserad i ett land.
Forskningen är tvärvetenskaplig. Forskare vid Karlstads universitet har under det senaste decenniet på ett unikt sätt byggt upp teori och empiriska bevis genom att kombinera serviceteori och livscykelanalys. Detta gör det möjligt att analysera samspelet mellan produktattribut och konsumentbeteende, något som sällan ingår i livscykelanalyser.
Vi har etablerat ett internationellt nätverk, Packaging Saves Food, med ledande forskare på detta område från Australien, Finland, Sverige, Norge, Storbritannien och USA. Vi har också ett nära samarbete med förpackningsföretag som BillerudKorsnäs AB.
Generella forskningsmål
- Att identifiera förpackningsrelaterade orsaker till matsvinn i detaljhandel och hos konsumenter.
- Att fortsätta teoriutvecklingen för hur förpackningsegenskaper påverkar mänskligt beteende.
- Att studera drivkrafter och hinder för hållbar förpackningsutveckling
- Att göra fler fallspecifika studier för olika typer av produkter.
Forskare
Fredrik Wikström, Helén Williams, doktorand Lisa Mattsson,
Aktuell forskningprojekt
- Förpackningssystem för minskat matsvinn (finansiering från Vinnova)
- Innovation med trä i Inre Skandinavien (finansiering från Interreg)