Distans med närträffar i Karlstad - platsbunden antagning
Vill du ha en framtid inom tandvård där du gör skillnad för människors hälsa? Då är utbildningen till tandhygienist i Karlstad något för dig! Som tandhygienist spelar du en nyckelroll i att förebygga och behandla munhälsoproblem. Vår utbildning ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att nå framgång inom professionen, med nära kontakt med arbetslivet genom Verksamhetsförlagd utbildning, VFU.

Platsbunden antagningen baseras på den studieort i en region som du sökt till, men du genomför din verksamhetsförlagda utbildning, VFU, på någon Folktandvårdsklinik i den region du blivit antagen till. Det är därför viktigt att du redan innan du ansöker tar reda på så mycket som möjligt om tandhygienistprogrammet, så att du kan göra ett genomtänkt val redan från början.
Du kan inte byta region under utbildningens gång.
Att läsa utbildningen på distans med närträffar innebär att du tar del av undervisningen via Zoom på dagtid och att du kommer till Karlstads universitet på närträffar. Närträffarna är obligatoriska och viktiga för att genomföra praktiska moment och för att du ska få träffa dina studiekamrater.
Se programöversikten på sidan för tandhygienistprogrammet när du ska vara på plats i Karlstad.
Här kommer några vanliga frågor och svar:
När startar programmet?
Tandhygienistprogrammet startar varje hösttermin.
Kan jag läsa Tandhygienistprogrammet på distans?
Ja, det är möjligt att läsa programmet på distans men det förekommer obligatoriska närträffar i Karlstad.
- Under termin 1 är du i Karlstad cirka fyra dagar.
- Under termin 2 är du i Karlstad fem veckor vid två tillfällen (vecka 4–8, och 19–23).
- För resterande terminer läs mer på tandhygienistprogrammet .
Hur söker jag Tandhygienistprogrammet?
Du söker utbildningen via www.antagning.se.
Vad är ”VFU”?
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, innebär att du i vissa kurser genomför klinisk träning, tillsammans med en handledare, på en Folktandvårdsklinik i den region du sökt till.
VFU:n utgör totalt 11 veckors heltidsstudier, men är utlagt på 15 veckor under utbildningen. Se programmets programöversikt på tandhygienistprogrammet för mer information om när VFU infaller.
Varför görs en registerkontroll inför VFU?
Bestämmelserna i Hälso- och sjukvårdslagen reglerar registerkontroll av personal som ska arbeta inom vården. Lagen innebär att du som student är skyldig att visa upp ett registerutdrag från Polismyndighetens belastningsregister innan du påbörjar din VFU.
Finns det tillgång till Lärcentra under studietiden?
I regionen finns det lärcentra (läs mer här om vilka lärcentra vi har avtal med) där du kan studera tillsammans med andra studenter och där du också har möjlighet att skriva salstentamen.
Kan jag ta ett studieuppehåll under utbildningstiden?
Om du har särskilda skäl kan du ansöka om studieuppehåll med platsgaranti. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, föräldraledighet, vård av barn och deltagande i militär grundutbildning. Dessa skäl behöver du styrka med intyg.
Om du behöver lämna studierna av andra orsaker, till exempel för en längre resa, arbete eller för att du inte uppnår behörighetskraven för nästkommande kurs inom programmet kan du göra ett studieuppehåll utan platsgaranti. Du kan då återkomma till studierna i mån av plats. Kontakta studie- och karriärvägledare om du har frågor om studieuppehåll (länk).
När det gäller studieuppehåll innebär det oftast ett års uppehåll eftersom kurserna i programmet ges en gång om året.
- Här kan läsa mer om studieuppehåll: https://www.kau.se/student/meny/mina-studier/anmalan/studieavbrott-och-studieuppehall
Vilka regioner finns det platsbunden antagning till?
Vi har avtal med Luleå-Norrbotten, Härnösand-Västernorrland, Falun-Dalarna, Gävle-Gävleborg, Visby-Gotland.
