Skyddande faktorer för att förhindra karies i tidig barndom - PRODECC, Protective Determinants for Early Childhood Caries
Sjukdomen karies (hål i tänderna) tidigt i barndomen ökar risken för sämre munhälsa senare i livet.
Trots goda kunskaper om enskilda faktorer som ökar risken för karies och tandvårdens satsningar på förebyggande arbete, är sjukdomen karies fortfarande vanligt bland små barn i Sverige.

Vad är karies?
Karies, eller hål i tänderna, kan påverka barns tandhälsa och leda till problem senare i livet.
Problem med Karies
Trots att vi vet mycket om vad som orsakar karies och trots tandvårdens förebyggande arbete, är sjukdomen karies fortfarande vanligt bland små barn i Sverige. Risken att utveckla karies påverkas av en kombination av biologiska, sociala och miljömässiga faktorer. För att förstå varför vissa barn drabbas av karies medan andra barn har friska tänder, måste faktorerna undersökas vidare.
Syfte med projektet
Syfte med detta projekt är att undersöka vilka faktorer som skyddar barn mot karies tidigt i livet. Genom att samla in och analysera data från flera vetenskapliga områden, vill vi identifiera och förstår hur dessa faktorer samverkar för att förebygga kariesförekomst hos barn.
Projektets delar
- Klinisk undersökning
Syfte: Jämföra barn med och utan karies, bosatta i områden med ogynnsam socioekonomisk profil och högre kariesförekomst än det Värmländska genomsnittet.
Tillvägagångssätt: 100 barn deltar i en klinisk studie som jämför 50 barn med och 50 barn utan karies. Munhälsoundersökning sker vid ordinarie 6-årskontrollen på Folktandvården, samtidigt samlas saliv- och urinprover in för analys av munbakterier och miljökemikalier.
- Intervjuer
Syfte: Fördjupa förståelsen för föräldrars perspektiv och deras roll i barnens munhälsa.
Tillvägagångssätt: Intervjuer med cirka 25 föräldrar till barn utan karies.
- Enkätundersökning
Syfte: Undersöka vårdnadshavares attityder till tandvård och barns tand- och hälsovanor.
Tillvägagångssätt: Enkät skickas ut till vårdnadshavare för alla 6-åringar i Värmland.
- Nationellt kvalitetsregister
Syfte: Samla in information om karies hos barnen som deltar i studien.
Tillvägagångssätt: Användning av det nationella kvalitetsregistret SKaPa (Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit) samt koppla till vårdnadshavarensenkät. https://www.skapareg.se
Förväntat resultat
Resultaten av studien förväntas bidra till ökad kunskap om samspelet mellan faktorer som skyddar barn från karies. Fördjupad kunskap behövs för att förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet för att bidra till att Värmlands yngre barn behåller tänderna friska, resultaten kommer också att spridas nationellt.
Systerprojekt: IDEA – Identification Of Environmental Determinants For Children´s Caries Development
Parallellt med föreliggande projekt PRODECC har ett “systerprojekt”, IDEA, startats i samverkan mellan Region Värmland och Karlstads universitet. Projektet kommer att undersöka och utveckla förståelsen för miljörelaterade faktorer för barns kariesutveckling, såsom hormonstörande kemikalier och gravidas näringsintag som risk- och skyddsfaktorer. Resultat från projektet PRODECC kommer också till nytta för IDEA. Båda projekten kommer tillsammans bidra till en bredare och djupare kunskap om, och förståelse för, komplexiteten kring sjukdomen karies och hur barn kan förbli kariesfria
