Gemensam Arbetsmodell för Personcentrerad Samverkan (GAPA)
Internationellt saknas ofta modeller för att trygga äldres munhälsa, men Sverige har redan strukturer som skulle kunna vidareutvecklas för att bli en internationell förebild. Det nya GAPA-projektet vid Karlstads universitet vill skapa en personcentrerad och teambaserad vårdmodell som förbättrar samordningen mellan tandvård och omsorg.

Syfte
Projektet syftar till att utvärdera en personcentrerad och teambaserad modell för munhälsoplanering i hemmiljö. Modellen understöds av en gemensam digital plattform, utformad för att främja ett hälsosamt åldrande. Fokus ligger på att skapa en långsiktig, hållbar lösning som möter äldre personers behov av stöd för att uppnå och bibehålla god munhälsa.
Målsättning
Målet är att möjliggöra för äldre personer i behov av stöd att uppnå en god munhälsa. Detta är en viktig förutsättning för att kunna le, tala, tugga, svälja och säkerställa god nutrition – faktorer som är centrala för livskvalitet och ett gott liv. Genom att kombinera vårdpersonalens kompetenser med tekniska innovationer hoppas vi skapa nya lösningar för att främja munhälsa.
Projektets genomförande
Projektet följer en iterativ process där nya innovationer testas och vidareutvecklas. Till exempel har en digital prototyp för gemensam planering redan testats av omsorgs- och tandvårdspersonal. Dessa användare har bidragit med förslag på ytterligare aktiviteter, såsom mobil tandvård och nya kommunikationsverktyg för hemsjukvårdens personal att snabbt nå tandvårdsexperter.
Lösning
Den föreslagna lösningen är en ny arbetsmodell i kombination med en tvärorganisatorisk, delad digital plattform. Plattformen ska vara tillgänglig för både omsorgs- och tandvårdspersonal och ge möjlighet till gemensam och koordinerad hälsodokumentation. Genom att utveckla lösningen tillsammans med äldre personer, anhöriga, vårdpersonal, forskare och digitala experter säkerställs att modellen kan komma till bred användning.
Spridning av resultat
- Vetenskaplig publicering: Resultaten kommer att publiceras i vetenskapliga tidskrifter inom oral hälsa, geriatrik och interprofessionell vård samt presenteras på internationella konferenser.
- Allmänhetens engagemang: Vi kommer att sprida resultaten via populärvetenskapliga plattformar och medier, som artiklar och intervjuer i tidningar, radio och tv. Sociala medier och en projektblogg ska bidra till ökat engagemang och delaktighet.
Implementering i praktiken
- Workshops och seminarier: Äldre personer, anhöriga, vårdgivare, beslutsfattare och andra intressenter bjuds in för att utforska hur modellen kan anpassas till olika vårdmiljöer.
- Utbildning: Tillsammans med hälso- och sjukvårdsorganisationer och myndigheter utvecklas utbildningsprogram för att stödja implementeringen av modellen i äldreomsorgen.
Samverkan och långsiktig hållbarhet
Projektet bygger på befintliga samarbeten med Folktandvården, kommuner, regioner och andra aktörer. En löpande dialog med dessa parter säkerställer att resultaten sprids och tillämpas brett. Dessutom sker en kontinuerlig kommunikation med Folktandvården i Västra Götalandsregionen och representanter för 1177.
Projekttid
2025-01-01 - 2027-12-31
Medverkande
Ulrika Lindmark, professor oral hälsovetenskap, Karlstads universitet
Catharina Hägglin, docent odontologisk beteendevetenskap, Göteborgs universitet
Henrik Imberg, doktor tillämpad matematik och matematisk statistik, Göteborgs universitet
Sven Persson Kylén, doktor psykologi, Region Västra Götaland
Helle Wijk, professor omvårdnad, Göteborgs universitet
Jessica Persson Kylén, legitimerad tandhygienist, Region Västra Götaland, doktorand vid Högskolan Väst
Sara Björns, legitimerad tandhygienist, Region Västra Götaland, doktorand vid Göteborgs universitet
Carina Fjällman, medicinsk ansvarig sjuksköterska, Göteborgs kommun, doktorand Högskolan Väst
Kontakt
För mer information om projektet och dess framsteg, kontakta projektteamet via e-post eller telefon.
