Carina Sild Lönroth, hedersdoktor vid Lärarutbildningsnämnden
”Via mentorskapet blir studenterna kuggen i något större och jag skulle verkligen vilja stoppa ner alla studenter i min hedershatt – de gör något som det inte går att läsa sig till.”

Carina Sild Lönroth är född och uppvuxen i Malmö. Hon är utbildad förskollärare och arbetade i 10 år på förskola innan hon studerade vidare och blev universitetsadjunkt i pedagogik och psykologi. Mentorprogrammet Näktergalen startades 1997 vid Malmö högskola. Idén, att studenter, oavsett utbildning, kan bli mentorer för elever i grundskolan, kommer från Israels mentorsprogram PERACH och Wallenbergstiftelsen möjliggjorde ett tre-årigt pilotprojekt i Malmö.
- Jag började i Näktergalens referensgrupp vid starten och blev därefter projektledare. 2006 sökte jag EU-medel för Nightingale i 8 europeiska länder och sedan 2010 är jag manager för det internationella The Nightingale Mentoring Network med 24 deltagande universitet och mer än 40 skolor.
Utbildning är i mångt och mycket nyckeln till att få ett bra liv och inte hamna i
utanförskap och dåligt sällskap. Ett ämne som kanske är extra aktuellt just nu. Och Carina Sild Lönroth vet vad utanförskap handlar om. Hennes föräldrar kom till Sverige som flyktingar i båt från Estland 1944.
- Jag känner mig ödmjuk inför att jag får leva i ett land som människor flyr till och inte ifrån. Min förhoppning är att Näktergalen i framtiden kommer att sjunga på fler universitet och högskolor. Bara i Malmö har nästan 4000 studenter och barn träffats och nu är även före detta mentorsbarn mentorer – återvinningscirkeln är sluten. I Europa och i Afrika går mer än 1000 studenter varje vecka i väg för att träffa ett barn. Via mentorskapet blir studenterna del i något större och får inblickar, insikter och kunskaper om barns och ungas uppväxt- och livsvillkor vilket blir ett viktigt komplement om du till exempel ska bli lärare. Jag skulle verkligen vilja stoppa ner alla våra mentorer i min hedershatt – de bidrar med något som det inte går att läsa sig till, med lek och upptäckarlust och utan oro för morgondagen. Detta i en redan beprövad modell där alla är vinnare, såväl barn, mentorer, universitet och samhälle.
Carina Sild Lönroth har vidare utrett möjlig lärarutbildning både i Pakistan och Afghanistan,
samt tilldelats Kungliga Sällskapets Pro Patrias guldmedalj för medborgerliga förtjänster. Hon hoppas att ljuset, genom hennes hedersdoktorat, nu ska falla på konceptet Näktergalen och att fler universitet vill delta för att bidra till de förebyggande åtgärder och investeringar i samhället som projektet leder till.
- Jag är mycket hedrad över detta erkännande som uppmärksammar mitt nu nästan 25-åriga arbete med Näktergalen. Att bli förlänad denna titel var verkligen inte något jag förväntade mig och jag vill tacka Karlstads universitet för att jag nu har hamnat i en förnämlig församling – jag hoppas vara värdig den här utnämningen.
